ΕΤΥΚ: Η κυπριακή PATCO(;)

patco strike

Όταν η PATCO το 1981, το συνδικαλιστικό όργανο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας απείλησε με συνεχείς απεργίες, έως ότου κερδίσουν αυξήσεις και 32-ωρη εργασία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν απάντησε δυναμικά με τελεσίγραφο ζητώντας τους να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Οι ελεγκτές συνέχισαν την απεργία, και ο Ρήγκαν απέλυσε όλους όσους συνέχισαν να κρατούν υπό ασφυξία τα αμερικανικά αεροδρόμια, ενώ η PATCO διαγράφηκε από την κεντρική αρχή συνδικαλιστικών σχέσεων των ΗΠΑ γράφοντας μαύρη σελίδα στην συνδικαλιστική ιστορία.

Η ΕΤΥΚ, το συνδικαλιστικό όργανο των τραπεζικών υπαλλήλων, καλεί σε συνέχιση του αγώνα για μη μείωση του μισθού των υπαλλήλων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, όπως αυτή καθορίστηκε στο 15% από διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Η ΕΤΥΚ θεωρεί το διάταγμα βόμβα στα θεμέλια της εργατικής ειρήνης, «άδικο κι απαράδεκτο», και πράξη που ομοιάζει με απολυταρχικά καθεστώτα.

Η ΕΤΥΚ πρέπει να γνωρίζει πως τα δάκρυά της επί της μείωσης των μισθών των μελών της, έστω και αυθαίρετα, είναι κροκοδείλια. Η ΕΤΥΚ συμμετείχε ως παρατηρητής στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών που τόσο καταστροφικά διαχειρίστηκαν το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα χωρίς να μιλήσουν ποτέ για όσα γίνονταν. Περίμεναν καρτερικά τα φιλοδωρήματα, έκαναν σεμινάρια σε παραλιακά ξενοδοχεία και απολάμβαναν  δάνεια με επιτόκιο μικρότερο του πληθωρισμού. Αυτό αρκούσε για να μην προσέλθουν ποτέ στον Γενικό Εισαγγελέα για να καταγγείλουν την όποια καταστροφική παράτυπη επένδυση και δανειοδότηση τα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών αποφάσιζαν.

Δεν έφτανε η ένοχη σιωπή της ΕΤΥΚ για όσα γίνονταν στις τράπεζες της Κύπρου, αλλά όταν η βόμβα έσκασε και το κούρεμα επιβλήθηκε βίαια επί δικαίοις και αδίκοις, η ΕΤΥΚ καλούσε σε κάλυψη των Ταμείων Προνοίας των υπαλλήλων από τα λεφτά του φορολογούμενου. Έτι πλέον, η κυβέρνηση ανακεφαλαιοποίησε και κράτησε στη ζωή τα ημιθανή Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, αυτών των ευαγών ιδρυμάτων που ήταν τόσο φιλάνθρωπα που έφτασαν να έχουν μέχρι και 88% μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά αυτό δεν αρκούσε. Έπρεπε οι νέοι υπάλληλοι αυτοί του κράτους, να εμπλακούν σε μία ατέρμονη συζήτηση για το ποια θα ήταν η μείωση των μισθών των, λες και η υπόλοιπη κοινωνία είναι διατεθειμένη να περιμένει τον αρχισυνδικαλιστή να διαβουλευτεί ενώσω χιλιάδες είναι άνεργοι και ζουν υπό δημόσιο βοήθημα.

Ο Χάρης Γεωργιάδης, με την στιβαρή αυτή απόφασή του, πρέπει να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία –κι εμείς μαζί του. Ο Ρόναλντ Ρίγκαν βγήκε κερδισμένος από την απόλυση των ελεγκτών της PATCO. Κατάφερε να μην επαναληφθεί απεργία για τα επόμενα χρόνια στον εν λόγω τομέα, ενώ είχαν γίνει 39 παράνομες τα 20 προηγούμενα, και έδωσε στους ταξιδιώτες την ασφάλεια της απρόσκοπτης πτήσης. Ταυτόχρονα, ο Χάρης Γεωργιάδης πέτυχε την πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη μέσω του μη εξευτελισμού του άκρατου συνδικαλισμού όταν η οικονομία κι ο λαός αγανακτεί στο άκουσμα κάθε κρατικοδίαιτου και διαπλεκόμενου που δυσφορεί με το ξεβόλεμα απ’την θέση του.

Η ΕΤΥΚ, αλλά και κάθε συνδικαλιστικό όργανο πρέπει να μεταρρυθμίσει τον ρόλο του. Αυτός είναι η ευημερία του συνόλου της κοινωνίας μέσα από τα αιτήματά του συνδικαλιστικού οργάνου, η αίσθηση της αξιοκρατίας και της ισονομίας. Μόνο τότε, θα επιτευχθεί πραγματική κοινωνική ειρήνη, εν μέσω αλληλεγγύης, και η κάθε ΕΤΥΚ δεν θα έχει το μέλλον της αμερικανικής PATCO.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s