Γιατί δε σταματάμε τις ενταξιακές της Τουρκίας;

eu-and-turkey

Η συζήτηση για το κατά πόσο η Κύπρος πρέπει να υποβάλλει πρώτη βέτο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ξεκίνησε το 2005, όταν ο Ζακ Σιράκ, τότε Γάλλος Πρωθυπουργός, ήθελε να σύρει την Κύπρο στο άρμα της μη έναρξης ενταξιακών διαδικασιών για την Τουρκία, με πρόσχημα τη μη αναγνώριση της κυπριακής δημοκρατίας, ως προσπάθεια για να αναχαιτίσει την προέλαση του συντηρητικού φερέλπιδου τότε αντίζηλού του, Νικολά Σαρκοζί. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση των Αθηνών, αρνήθηκε ευγενικά, και -ω της έκπληξης- ούτε η Γαλλία επέβαλε βέτο, και το Πρωτόκολλο της Άγκυρας υπογράφηκε, κάνοντας την Τουρκία να συμφωνήσει de facto στην αναγνώριση της κυπριακής δημοκρατίας, παρά την όποια συνοδευτική επιστολή της.

Η Κύπρος δεν έχει ούτε την ανάγκη, ούτε την πολυτέλεια του να ανακόψει πρώτη την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. Θα ήταν μια κίνηση που αν μη τι άλλο αγνοεί τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται στην Ευρωπαική Ένωση του σήμερα και του αύριο, όσο και το ποιο θα ήταν το πιο συμφέρον για την Κύπρο και την συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, εις όφελος των Κυπρίων.

Eάν στόχος μας είναι η επίλυση του Kυπριακού και μέσω της E.E. η αναζήτηση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης το ερώτημα γιατί πρέπει να σταματήσουμε σήμερα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της αντιστρέφεται, είπε εύστοχα ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, μετά την αποδοχή της έναρξης συνομιλιών της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε., τον Οκτώβριο του 2005, με την ταυτόχρονη υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Όποιος επιχειρηματολογεί διαφορετκά, είτε αδαής, είτε πατριδοκάπηλος λογιέται.

Ακόμη κι αν κάποιος Κύπριος πει πως για διάφορους πολιτισμικούς, πολιτικούς ή και οικονομικούς λόγους δεν θα ήθελε την Τουρκία πλήρες μέλος της Ε.Ε., η Κύπρος δεν μπορεί να σηκώσει πρώτη και μόνη το βάρος, κι αυτό όχι γιατί είναι μικρή ως χώρα. Ο λόγος στηρίζεται στην προγραμματική συμφωνία των γερμανικών κομμάτων CDU-SD-CSU για το μέλλον της Ευρώπης, όπως η Μέρκελ το σχεδιάζει για την επόμενη θητεία της.  Στο κείμενο αυτό, για πρώτη φορά, προγραμματισμός ευρωπαϊκής χώρας -γιατί ενστάσεις πάντα υποβάλλονται-, και δη με ηγεμονικό χαρακτήρα, υποβιβάζει την πιθανή τελική έκβαση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με την Τουρκία να αποκτά στενή σχέση με τις ευρωπαικές δομές, και όχι απαραίτητα καθεστώς πλήρους μέλους. Η Κύπρος έχει παγώσει από το 2006 έξι κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, και το μη πάγωμα άλλων κεφαλαίων, αλλά και το διαπραγματευτικό χαρτί της διευκόλυνση κι επιτάχυνση της διαδικασίας είναι στα χέρια του κράτους μας. Δεν υπάρχει λοιπόν, λόγος, για μετεωρισμούς και άλλες πολιτικές, πριν προσυμφωνηθεί ή συζητηθεί οτιδήποτε με τους εταίρους μας, όσο κι αν άλλοι περί αυτού επιχειρηματολογούν.

Το Δόγμα του Βερολίνου για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., σε συνδυασμό με την ιστορική μαρτυρία του πώς η Κύπρος χτίζει συμμαχίες εντός Ε.Ε. με σκοπό την δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος, συνηγορούν πως μόνο μετά από ενδελεχή συνεννόηση με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., πρέπει να σταματήσουν πλήρως οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ευρωπαική Ένωση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Παπαδόπουλος: Γιατί δεν έβαλα βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
2.Νέλσον Μαντέλα και… ανάγνωση
3. Deutschlands Zukunft gestalten (Σχηματίζοντας το μέλλον της Γερμανίας, σελίδα 165)

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Παπαδόπουλος: Γιατί δεν έβαλα βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
2.Νέλσον Μαντέλα και… ανάγνωση
3. Deutschlands Zukunft gestalten (Σχηματίζοντας το μέλλον της Γερμανίας, σελίδα 165)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s