Νικόλα, κάν’το σαν τον Τάσσο!

larnaca_airport

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ο νέος πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος. Το πρώτο μεγάλο εμπόδιο που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος με συγκυβερνήτη τον Παπαδόπουλο, είναι η εξασφάλιση ποσού 1,4δις όπως ορίζεται από το επικαιροποιημένο μνημόνιο1 από ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών και από την πώληση κρατικής περιουσίας. Όσο κι αν το ΑΚΕΛ προσπαθεί να προσάψει κατηγορίες για ξεπούλημα ασημικών, οι δηλώσεις2 Σιαρλή, Καζαμία αλλά και του Κεντρικού Τραπεζίτη Π.Δημητριάδη επί προεδρίας Χριστόφια, είναι σαφείς: το κυπριακό μνημόνιο περιλάμβανε εξαρχής με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μορφές αποκρατικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών και ρευστοποίησης κρατικής περιουσίας.

Πιο εύκολη σε νομικό και σε πρακτικό θέμα για την αποκρατικοποίησή της, είναι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta). Άλλωστε, η πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση στον κόσμο, ήταν αυτή της British Telecoms, από την Lady Margaret Thatcher το 1984. Η τότε ιδιωτικοποίηση οδήγησε σε μια γνήσια ανταγωνιστική αγορά τηλεπικοινωνιών στην Μεγάλη Βρετανία, που έδωσε πολλαπλές επιλογές στους πελάτες και χαμηλότερες τιμές, αλλά και μετοχές της εταιρίας στους υπαλλήλους που απέδωσαν τα μέγιστα. Άλλωστε, η ιδιωτικοποίηση της British Telecoms ώθησε και στην ανάδυση κι εξάπλωση της Vodafone, η οποία εντός μίας γενιάς έγινε η 4η πιο πλούσια εταιρία στην παγκόσμια ιστορία3. Αυτό δεν αποτέλεσε πρωτοτυπία. Τουναντίον. Από τους 110 μεγαλύτερους δημόσιους οργανισμούς που ιδιωτικοποιήθηκαν παγκόσμια, ποσοστό μεγαλύτερο του 80% κατέγραψαν αυξημένη αποτελεσματικότητα και γύρω στο 70% παρουσίασαν μεγαλύτερη κερδοφορία μετά την ιδιωτικοποίηση4. Οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να αποφέρουν, σημαντικά άμεσα έσοδα και έμμεσα (φορολογία επί των κερδών, επενδύσεις κλπ) στα Κρατικά ταμεία. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης των δημόσιων οικονομικών. Σύμφωνα με στοιχεία από την World Bank, κατά την περίοδο 1989-2009, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις στις χώρες της ΕΕ κυμάνθηκαν μεταξύ 3% και 30% του ΑΕΠ με μέσο όρο το 12%.5 Η Κύπρος πρέπει και μπορεί να πετύχει ανάλογα έσοδα. Είναι λοιπόν, μεγάλες οι ευκαιρίες που αναδύονται, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, στην χειμαζόμενη Κύπρο.

Η ιδιωτικοποίηση της Cyta, αλλά και κάθε άλλη που θα ακολουθήσει πρέπει να περιβάλλεται από ένα ενδελεχές και καλά δομημένο νομοθετικό πλαίσιο κι έναν οδηγό που θα προστατεύει την αγορά από τους καρχαρίες και τους πελάτες από την αισχροκέρδια. Αν η πώληση δεν συμπίπτει με επαρκή ανταγωνισμό στον τομέα της ιδιωτικοποίησης, τότε ούτε η ιδιωτική πλέον εταιρία θα έχει το κίνητρο να γίνει παραγωγικότερη κι αποδοτικότερη. Στην Κύπρο, η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, έκανε πάνω από 5 χρόνια για να εξετάσει και στο τέλος να καταδικάσει την Cyta για αθέμιτο ανταγωνισμό, γεγονός που δεικνύει την ανάγκη για ταυτόχρονη ενδυνάμωση της αξιολόγησης και του ανασχεδιασμού της ΕΠΑ και της ΡΑΕΚ, ως απαραίτητη προυπόθεση για επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις.

Η ουσία λοιπόν για τον Νικόλα Παπαδόπουλο, και το ΔΗ.ΚΟ, ως βασικοί εταίροι της κυβέρνησης είναι το κατά πόσον θα στηρίξουν το μνημόνιο, που ψήφισαν από της Αρχής τόσο τον Δεκέμβριο του 2012, όσο και μετά τη συμφωνία του Μαρτίου στο Eurogroup. Αν θεωρούν τις αποκρατικοποιήσεις σημαντικές σε σημείο που να θέτουν ιδεολογική διαφοροποίηση, τότε γιατί ψήφισαν τότε υπέρ του Μνημονίου; Οι διαφωνίες, όσο κι αν τις κρύψουμε κάτω απ’΄το χαλί, δεν κρύβονται. Το 1,4δις λοιπόν, πρέπει από κάπου να βρεθεί, ώστε να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις από την Τρόικα για εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος πρέπει να είναι σαφής. Αν οδηγήσει το ΔΗ.ΚΟ στην καταψήφιση της αποκρατικοποίησης ημικρατικών οργανισμών, πρέπει να προτείνει ξεκάθαρους τρόπους εξεύρεσης ισοδύναμων πόρων. Κι αν αυτοί προέλθουν απ’τη φορολογία, τότε ο λαός πρέπει να το γνωρίζει πως θα φορολογηθεί, ακόμη αγριότερα, για χάριν των ημικρατικών και να πράξει ανάλογα.

Ας ελπίσουμε πως το παράδειγμα της πετυχημένης ιδιωτικοποίησης των Διεθνών Αερολιμένων Λάρνακας-Πάφου από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ασπαστεί και ο υιός στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Αν θέλει να σέβεται τα όσα ψήφισε στη βουλή, αλλά και για το κοινό καλό των Κύπριων φορολογούμενων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s