Λευτεριά στα ωράρια της Κύπρου!

shopping_2309293b

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη οφείλει να κάνει τα πάντα για να κάνει την οικονομία να ορθοποδήσει. Πρέπει να τεθούν οι βάσεις για την Κύπρο του αύριο, ένα νησί που θα μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες κι ευημερία για όλους της τους κατοίκους. Η αποπληρωμή των οφειλών των δανειστών κι η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, λοιπόν, δεν αρκεί. Αν μείνουμε σ’ αυτά, τότε οι δανειστές θα είναι πληρωμένοι κι οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιημένες μεν (λέγε με Ελλάδα 2013), αλλά ο κοινωνικός ιστός διαλυμένος και χωρίς καμία προοπτική για ελπίδα στη νέα γενιά που έρχεται.

Το διάταγμα για την απελευθέρωση των ωραρίων των καταστημάτων για την καλοκαιρινή περίοδο, όπως αποφασίστηκε από το Υπουργείο Εργασίας, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η επιστημονική βιβλιογραφία συναινεί πως η φιλελευθεροποίηση των ωραρίων των καταστημάτων μειώνει την ανεργία και αυξάνει την κατανάλωση. Τι περισσότερο πρέπει να ζητήσει μια κοινωνία που μαστίζεται από συνεχείς αυξήσεις της ανεργίας;

Η φιλελευθεροποίηση των ωραρίων των καταστημάτων πρέπει να επεκταθεί και πέραν της τουριστικής περιόδου, καθότι οι λόγοι επιβολής τέτοιων μέτρων δεν έχουν να κάνουν μόνο με την τουριστική φύση του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου αλλά και με την εναρμόνιση νέων εργασιακών σχέσεων στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

Κι όσο κι αν διαμαρτύρονται διάφοροι πως τέτοια μέτρα θα κλείσουν τις μικρές επιχειρήσεις, να είναι βέβαιοι πως κανένα απ’τα χιλιάδες λουκέτα στις μικρές επιχειρήσεις των Αθηνών δεν μπήκαν για τα διευρυμένα ωράρια. Άλλωστε τέτοιο μέτρο δεν επεβλήθη στους Αθηναίους, μετά από διευρυμένες κινητοποιήσεις των τοπικών μαγαζάτορων. Και καμιά πρόσληψη δεν έγινε, βέβαια.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη οφείλει να πατήσει γκάζι, να προχωρήσει πέρα από τις μνημονιακές υποχρεώσεις και να θεμελιώσει ένα νέο μοντέλο οικονομίας. Αν δεν αξιοποιήσουμε με τους σωστούς τρόπους τους νέους επιστήμονες, τα γεωστρατηγικά οφέλη της θέσης μας, τον ενεργειακό μας πλούτο και την οικονομική άνθιση από μια μελλοντική λύση του κυπριακού προβλήματος, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να ‘μαστε περήφανοι που ‘χουμε σφιχτά ρυθμισμένα τα ωράρια των καταστημάτων!

 

Πηγές:

1. THE IMPACT OF SHOP CLOSING HOURS ON LABOR AND PRODUCT MARKETS, page 2. Maarten Goos,Centre for Economic Performance, London School of Economics, 2005

2. Shop Trading Hours in Western Australia: A Research Report, page 172. Tracey Atkins,  University of West Australia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s