Γιατί όχι στην Πρωτοβουλία Πολιτών Υπέρ της Παραμονής της Κύπρου στο Ευρώ

dijsselbloem_2433126b

Η Κύπρος διέρχεται δύσκολες στιγμές. Η Ευρώπη αποφάσισε ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να την ενδιαφέρει. Η συμφωνία της Παρασκευής στο Eurogroup έκανε λόγο για κούρεμα σε όλες τις καταθέσεις, μικρές και μεγάλες. Η Κύπρος μέχρι την Παρασκευή είχε τράπεζες και παραλίες. Σήμερα έχει μόνο παραλίες. Τάδε έφη ο Σουηδός Υπουργός Οικονομικών.

Στο κύμα της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και εν τη αναμονή της καταψήφισης της δανειακής σύμβασης από την συντριπτική πλειοψηφία της κυπριακής βουλής, αναπτύχθηκε μια ετερόκλητη κίνηση. Η «Πρωτοβουλία για την παραμονή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ» είναι ένα κάλεσμα για ψήφιση της δανειακής σύμβασης, ως η μόνη κατεύθυνση ως την ικανή να μας κρατήσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ, ως τη μόνη προϋπόθεση για μελλοντική ανάκαμψη.

Φοβούμαι πολύ πως έχουν τρομερό άδικο. Αν η διαπραγμάτευση της Παρασκευής στο Eurogroup, δεν είναι ο ελιγμός του προέδρου για την εύρεση ενός τρίτου δρόμου, μπροστά στον οικονομικό πόλεμο που βιώνουμε στη μάχη ευρωπαϊκού νότου με βορρά, τότε τα πράγματα θα είναι τραγικά.

Η πρόταση της δανειακής σύμβασης από τους Ευρωπαίους είναι ένας απλός εκβιασμός. Μπούληδες της Ευρώπης. Γιατί;

Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που από τον πρώτο μήνα εφαρμογής μνημονίου είναι εντός των στόχων που τέθηκαν. Αυτό θα έπρεπε να κατευνάσει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες, που έδωσαν στην Ελλάδα την κίνηση-κόλαφος για τις κυπριακές τράπεζες στο Eurogroup της 26ης Οκτωβρίου 2011 για την Ελλάδα που δεν μπορούσε να αποπληρώσει το χρέος της.

Η πρωτοφανής επιτυχία τον πρώτο μήνα της εφαρμογής του κυπριακού μνημονίου έπρεπε να καταρρίψει την ανόητη ρητορική της Τρόικας πως το χρέος μιας χώρας δε μπορεί να ξεπεράσει το 120% επί του ΑΕΠ κι η χώρα αυτή να πληρώνει τα χρέη της είναι μια τρέλα. Ένα ευφυολόγημα που η Κύπρος κατέρριψε από την πρώτη στιγμή με τις επιδόσεις της, μα η Τρόικα δεν είχε ως στόχο τη διάσωση της Κύπρου.

Είχε ως στόχο τη διάλυση της Κύπρου ως κέντρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Ρωτήστε τον δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, που περιέγραψε τις ρωσικές καταθέσεις ως μια promiscuous ευκαιρία για το City των golden boys. Οι Ευρωπαίοι δεν έπεισαν πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου μυρίζει βόθρους ενώ αυτό του Λουξεμβούργου ή της Αγγλίας γιασεμί.

Θα ήθελα, η Κύπρος να ήταν στην Ευρώπη, φίλη της Πρωτοβουλίας αυτής. Θα ήθελα να ήταν στον πυρήνα της. Συνεχίστρια η πατρίδα μας του Ντελόρ και της Μελίνας. Της προόδου, της ανάπτυξης και των ατομικών δικαιωμάτων. Δεν έχω πρόβλημα ούτε με τις ιδιωτικοποιήσεις, ούτε με τη φιλελευθεροποίηση των όποιων στρεβλώσεων της κυπριακής οικονομίας. Ανήκουμε στην Ευρώπη.

Αλλά όχι μ’ αυτό τον τρόπο, διάολε!

2 thoughts on “Γιατί όχι στην Πρωτοβουλία Πολιτών Υπέρ της Παραμονής της Κύπρου στο Ευρώ

  1. Καλά, προσωπικά δεν έτρεφα καμία αυταπάτη ότι θα στήριζαν μια πρωτοβουλία όπως αυτή, άνθρωποι που οι πολιτικές τους απόψεις και αξίες διαφέρουν σημαντικότατα από τις δικές μας. Πράγματι, κύριε Panayiotis Sofroniou η μικρή ομάδα που αρχικά υπέγραψε το κείμενο είναι ετερόκλητη. Δεν έχει όμως μέσα της ούτε έναν θέλω να πιστεύω ακραιφνή εθνικιστή που χρησιμοποιεί στα άρθρα και στη δημόσια παρουσία του γλώσσα και ύφος καφενείου. Έπιτέλους, ότι μοιράζόμαστε την απαρέσκειά για το ΣΥΡΙΖ (κι αυτή με αποχρώσεις), δεν μας κάνει συμμάχους σε όλα. Επιτρέψτε μου να θεωρήσω τα δάκρυά σας για την ΕΕ κροκοδείλια, όπως και κάθε εθνικιστή ανά την Ευρώπη, έστω κι αν στα οικονομικά είναι φιλελεύθερος. Το όραμα μιας φεντεραλιστικής Ευρώπης, με βαθιά πολιτική και οικονομική ένωση,έχει σαφώς σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό στίγμα. Αυτό από μόνο του ίσως να μην έφτανε για να μας χωρίζει σε αυτό τον αγώνα. Ο χαρακτηριστικός όμως, γηπεδικού τύπου, ελληνοκυπριακός εθνικισμός που χαρακτηρίζει το λόγο σας, μας φέρνει αντιμέτωπους. Στη συγκυρία αυτή δεν υπάρχει νομίζω χρόνος και λόγος για να συζητήσουμε περισσότερο.

  2. κ. Giorgos Stogias η ιδεολογική μου αφετηρία είναι διαφορετική με τη δική σας. Προφανώς, κι η κατάληξη. Απολογούμαι που δεν είμαι σοσιαλδημοκράτης ευρωπαιστής. Απολογούμαι που αρνούμαι να συνομολογήσω σε ένα κούρεμα που καταστρέφει με μονοκονδυλιά τις τράπεζές μου, και χωρίς δικαίωμα να χρησιμοποιήσεις γομολάστιχα. Απολογούμαι που αρνούμαι να δώσω συγκατάθεση σε μια Ε.Ε. ισοπεδωτική η οποία ανεβάζει το φόρο επί των καταθέσεων. Απολογούμαι που αρνούμαι να συμφωνήσω στην οριστική απαλοιφή του δικαιώματος της κυρίαρχης απόφασης μιας οικονομίας. Ποιος μου εγγυάται πως δεν θα προχωρήσει την επαύριο ένας φόρος Τόμπιν; Ποιος μου εγγυάται πως μια μείωση έστω και 5% του ΑΕΠ την επαύριο θα οδηγήσει σε ένα δεύτερο μνημόνιο; Μια μείωση ΑΕΠ που θα δικαιολογεί ανάλογη μείωση δαπανών κατά 1δις από τον προυπολογισμό με τρόπο που οι μισθοί θα πετσοκοφτούν στο 40%, όσο απειλείται ότι εκεί θα οδηγηθούν οι μισθοί με πιθανή χρεωκοπία. Με μια διαφορά, κύριοι. Τα δάνεια ΔΕΝ θα μειωθούν ανάλογα. Δεν είμαι βέβαιος για τίποτα από τα παραπάνω. Περισσότερος κρατικός παρεμβατισμός για πρότερα λάθη του ΔΕΝ μπορεί να δώσει λύση. Στην ιατρική η ομοιοπαθητική ΔΕΝ αποτελεί θεραπεία. Προφανώς, ούτε στην οικονομία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s