Κουρεύοντας την αντισυστημικότητα της Κύπρου!

cyprusheist

Η κυπριακή κυβέρνηση ανέβαλε ξανά τη ψήφιση της δανειακής σύμβασης. Αυτή η αναβολή θα δώσει περαιτέρω χρόνο στην κυπριακή κυβέρνηση να διαβουλευθεί με ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και Ρωσία για τους όρους της. Δε θα ήταν δυνατό κάτι τέτοιο, αν ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποδεχόταν την Παρασκευή την κατ’αρχήν συμφωνία με την Τρόικα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, λοιπόν, μπροστά στο αδιέξοδο του ανόητου συλλογισμού των Ευρωπαίων για μη συστημικότητα της Κύπρου, επέλεξε να συμφωνήσει αρχικώς με την Τρόικα στο κούρεμα των καταθέσεων. Η συμφωνία αυτή έδωσε τρομερά πλεονεκτήματα στην Κύπρο, τηρουμένων των καταστάσεων και της τροπής που έλαβε η διαπραγμάτευση:

1) Μετατόπισε το βάρος της ευθύνης μιας μη συμφωνίας στο Eurogroup. Τέτοια εξέλιξη την Παρασκευή θα έστρεφε τη διεθνή κριτική στην κυπριακή πλευρά, ενώ με τη συμφωνία που επετεύχθη, φάνηκε η στρεβλή θεώρηση του κυπριακού οικονομικού προβλήματος από τους Τροικανούς. Χιλιάδες άρθρα μέσα σε λίγες ώρες κατακεραύνωσαν την απόφαση της Τρόικας για κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων με το μανδύα «φόρου αλληλεγγύης» και τους όρους με το οποίο αυτό προτείνεται.

2) Έδωσε στην κυπριακή κυβέρνηση την εξουσιοδότηση στις κυπριακές τράπεζες να παραμείνουν κλειστές μέχρι νεωτέρας. Οι παγκόσμιες αγορές χθες Δευτέρα,- απέδειξαν τη λανθασμένη άποψη της Τρόικας για μη συστημικότητα της κυπριακής περίπτωσης. Παρά το μικρό μας μέγεθος, προκαλέσαμε  αναταραχή στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, ενώ η συμφωνία της Παρασκευής αποκλείει το ενδεχόμενο στραγγίσματος της κάνουλας του ELA, ώστε να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται οι κυπριακές τράπεζες μέχρι να επιτευχθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση. Αν ο Νίκος Αναστασιάδης επέστρεφε στην Κύπρο για περαιτέρω διαβουλεύσεις, όπως τον κατηγορούν ότι δεν έπραξε οι της -ανεύθυνης- αντιπολίτευσης, τότε η δαμόκλειος σπάθη του ELA θα συνέχιζε να κρέμεται πάνω από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Σήμερα, με την συστημικότητα της Κύπρου επιβεβαιωμένη, είναι πέρα για πέρα λογικό -και στους Ευρωπαίους- το ELA να συνεχίσει μέχρις ώτου επιτευχθεί συμφωνία, με τις κυπριακές τράπεζες κλειστές κι ασφαλείς.

Το κούρεμα πρέπει να γίνει με σωστούς όρους κι όχι όπως η αρχική απόφαση, κι αυτοί υπάρχουν. Αυτό πρέπει να γίνει με την αρχή της αναλογικότητας στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης κάθε τράπεζας ξεχωριστά και όχι καθολικά με τους ίδιους όρους. Επίσης, μικροκαταθέτες και καταθέτες τελευταίας στιγμής πρέπει να προστατευτούν όσο καλύτερα γίνεται, να συνδεθεί με ταυτόχρονο κούρεμα μέρους του κυπριακού χρέους και να συνδυαστεί με εκτεταμένο διατραπεζικό δανεισμό κι όχι μόνο μετοχοποίηση των κουρεμένων καταθέσεων. Τέλος, η παρούσα κατάσταση, όπου τα hedge funds των τραπεζών μένουν εκτός του κουρέματος πρέπει να ανατραπεί, ώστε να περάσει στους καταθέτες το αίσθημα της δίκαιης απονομής σε έκαστο συμβαλλόμενο στις εν λόγω τράπεζες.

Η διαπραγμάτευση λοιπόν του Νίκου Αναστασιάδη και της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας στο Eurogroup ήταν πετυχημένη, τηρουμένων των δυσκολιών που προέκυψαν από τις συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις στην επίτευξη μιας λύσης για την κυπριακή οικονομία. Είμαι βέβαιος πως η τελική συμφωνία θα προστατεύει τα μέγιστα την κυπριακή οικονομία, προστατεύοντας όσο περισσότερο τους μικροκαταθέτες και την Κύπρο ως κέντρο παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, δίνοντας πνοή για μια νέα αρχή για επανεκκίνηση της οικονομίας με σταθερότητα και προοπτική.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s