Δίδακτρα δια πάσα νόσον;

Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου φοιτούν 4684 προπτυχιακοί φοιτητές, χωρίς δίδακτρα. Αν επιβάλλονταν δίδακτρα όμοια με αυτά λόγου χάριν του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ήτοι 9000 περίπου το χρόνο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα είχε επιπλέον έσοδα €42,1εκ. Ακόμα κι έτσι, δεν καλύπτονται ούτε τα μισά από τα τα 86εκ. που καλείται κάθε χρόνο το κράτος να καταβάλλει σε μορφή χορηγίας και προπτυχιακών διδάκτρων. Το πιο πάνω στατιστικό στοιχείο, το οποίο πηγάζει από την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του πανεπιστημίου Κύπρου ,του 2011, καταδεικνύει πως το μεγάλο κόστος του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν είναι η μη καταβολή διδάκτρων από μέρους των φοιτητών, αλλά το  υπερβολικά σπάταλο μισθολόγιο.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εργοδοτεί 368 άτομα ως μόνιμο  διοικητικό και 431 ως μόνιμο ακαδημαϊκό προσωπικό. Συγκρινόμενο με τις μέσες απολαβές του στενά δημόσιου τομέα, το μέσο κόστος των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι €70188 ανά υπάλληλο, ήτοι  27,5% ακριβότερο σε σχέση με τους υπαλλήλους του δημοσίου που οι δαπάνες τους κοστίζουν €55043 ανά υπάλληλο.

Η εμφανής κακοδιαχείριση στα οικονομικά μεγέθη των δαπανών του Πανεπιστημίου Κύπρου καταδεικνύεται από το ποσοστό των δαπανών σε σχέση με τις γενικότερες δαπάνες του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έτσι, ενώ τo κόστος μισθοδοσίας στην κρατική μηχανή τιμάται ως το 37,52% των συνολικών δαπανών του ετήσιου προϋπολογισμού της κυβέρνησης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου δαπανά το 51%, και μάλιστα με καλπάζων ετήσιο ρυθμό αύξησης 13%. Ακόμα κι αν λάβουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες που έχει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα και τις ανάγκες επένδυσης σε ανθρώπινο δυναμικό, οι αριθμοί ξενίζουν, ειδικά όταν φημολογείται πανταχόθεν η επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές, λες κι αυτή είναι η πανάκεια δια πάσα νόσο. Προτού σπεύσουμε να θεραπεύσουμε τον ασθενή, οφείλουμε να τον διαγνώσουμε, n’est-ce pas; Η νόσος, λοιπόν, για την μεγάλες ανάγκες του Πανεπιστημίου Κύπρου σε κρατική χορηγία έχει πολλαπλές αιτιάσεις. Πάντως, αν μία από αυτές είναι πως ο φοιτητής δεν πληρώνει δίδακτρα, σίγουρα είναι η λιγότερο επιζήμια για τον ασθενή -κι εξαρτημένο απ’το κράτος- Πανεπιστήμιο. Αν μη τι άλλο, στόχος είναι η ίαση. Εξάλλου τι να κάνεις μια εγχείρηση που πέτυχε, αν ο ασθενής πεθάνει;

Είναι , λοιπόν, αναγκαίο να αποτιμούμε σωστά το ποιος κοστίζει τι στο κράτος. Η -πιθανή- κακοδιαχείριση του Πανεπιστημίου Κύπρου δε μπορεί να οδηγήσει σε δίδακτρα στους προπτυχιακούς φοιτητές. Είναι αδύνατον το πανεπιστήμιο αντί να λειτουργεί με γνώμονα το πλατύ συμφέρον του φοιτητή -και της νεολαίας γενικότερα- οι σπατάλες και τα πάρτι του προσωπικού να προσπαθούν να καλυφθούν από τους ανήμπορους να αντιδράσουν φοιτητές.

Δε μπορεί να δαιμονοποιείται το αγαθό της  τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο όνομα της «φυγής από τη λάσπη της ισοπεδωτικής ισότητας»όπως είχε o Tony Blair περιγράψει το 1997, ως πρωθυπουργός της Βρετανίας, την αιτιολόγησή του για επιβολή διδάκτρων στα εκεί πανεπιστήμια. Η Βρετανία πέτυχε την αναβάθμιση του διδακτικού επιπέδου στα πανεπιστήμιά της. Αυτό βέβαια, δεν σήμανε και την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των αποφοίτων τους. Ας το έχουν υπόψη τους όσοι προσπαθήσουν στο εγγύς μέλλον να χρησιμοποιήσουν τα λόγια του. Οι φοιτητές θα σταθούν απέναντι!

One thought on “Δίδακτρα δια πάσα νόσον;

  1. Παράθεμα: Ιατρική στην Κύπρο ΧΘΕΣ! | Καθημερινή κριτική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s