Σταύρος Μαλάς, ο ακαδημαικός(sic): Προεδρικές Εκλογές 2013 ΙΙΙ

 

Έλειπε χρόνια στο εξωτερικό. Γι’ αυτό δεν ήταν και ευρέως γνωστός. Έτσι, άλλωστε, εξηγείται η παταγώδης αποτυχία του στις βουλευτικές εκλογές του 2011. Εξακόσιους σταυρούς καλά καλά δε μάζεψε στην επαρχία του, ενώ ο συνυποψήφιος του ΑΚΕΛ, ο οποίος εκλέχτηκε, ξεπέρασε τις 3700 ψήφους.

Είναι όμως, λένε, εξαίρετος ακαδημαϊκός. Αυτό είναι που τον κάνει μια διαφορετική επιλογή, πάλι λένε. «Ο Σταύρος Μαλάς είναι άφθαρτος πολιτικά, εκπροσωπεί τη νέα γενιά των επιστημόνων και των τεχνοκρατών και έχει αποδείξει στη παρουσία του στο Υπουργείο Υγείας πως μπορεί αποτελεσματικά και αθόρυβα να κάνει τη διαφορά» θα γράψει στο ιστολόγιό του ο δημοσιογράφος της Γνώμης, νέος Ελληνοκύπριος.

Άφθαρτος πολιτικά;

Ο Σταύρος Μαλάς πήρε το χρίσμα του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου στις 17 Ιουλίου το 2012. Δεν είχε συμπληρώσει ούτε ένα χρόνο ως υπουργός υγείας. Αν παραιτείτο από τα καθήκοντά του, όπως η ηθική προστάζει έναν υποψήφιο πρόεδρο, δεν θα έπαιρνε ούτε ευρώ αποζημίωσης. Επέλεξε να παραιτηθεί στις 15 του τρέχοντος μηνός, κερδίζοντας 15000 εφάπαξ. Όχι, κι άσχημα. Ιδιαίτερα για έναν άφθαρτο πολιτικό. (δες εδώ)

 

Νέα γενιά επιστημόνων και τεχνοκρατών;

Ως επιστήμονας έχει στο παλμαρέ του τιμητικές διακρίσεις, ως ο οργανωτής διάφορων ερευνητικών ομάδων. Ως ερευνητής, όμως, δεν τα πάει κι εξαιρετικά. Για έναν επιστήμονα που απασχολείτο συνεχώς με την έρευνα στην καριέρα του, το h-index (o δείκτης που ορίζει την παραγωγικότητα και την επιρροή των δημοσιεύσεων ενός επιστήμονα) είναι μόλις 6, τη στιγμή που οι λέκτορες Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου -η πιο χαμηλή ακαδημαϊκή βαθμίδα- έχουν 8.

 

Έκανε τη διαφορά στο υπουργείο υγείας;

Διαφορά σίγουρα έκανε. Η αύξηση του τέλους εγγραφής δικαιούχων στα νοσοκομεία από τα 2 στα 5 ευρώ, η εισαγωγή τελών για εξετάσεις και συνταγογραφήσεις, καθώς και η εισαγωγή τέλους 10 ευρώ για τις Πρώτες Βοήθειες, κάνουν διαφορά. Την ώρα που ο πληθυσμός χειμάζεται από οικονομικές πιέσεις πανταχώθεν, ο «τεχνοκράτης» υπουργός βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο των ασθενών. (δες εδώ)

Αυτός, είναι ο Σταύρος Μαλάς. Ένας επιστήμονας με φτωχές επιστημονικές δημοσιεύσεις, ένας υπουργός που απέτυχε να προσαρμόσει τα νοσοκομεία στο νέο οικονομικό καθεστώς των ασθενών -πόσο μάλλον να εφαρμόσει πραγματικά ένα Γενικό Σύστημα Υγείας- κι ένας πολιτικός με μικρή επιρροή στην κοινωνία. Το ΑΚΕΛ, στις πιο κρίσιμες ώρες της νήσου Κύπρου, πριμοδοτεί μια ανεύθυνη πολιτική επιλογή για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Μας έχει συνηθίσει…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s