Γιατί η Τρόικα υπολογίζει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στα 10δις: Παρενδυόμενος τον μάντη Κάλχα

Ζούμε μέρες απόλυτου παραλογισμού.
Η Τρόικα(εδώ) υπολόγισε, συμψηφίζοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς και εκείνα για τα οποία έχει γίνει αλλαγή του χρόνου αποπληρωμής, πως οι κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν πάνω από 10δις για ανακεφαλαιοποίηση. (Σημειώνεται ότι οι κυπριακές τράπεζες, πέραν των μεγάλων ποσών που είχαν επενδύσει στα τώρα απομειωμένα ελληνικά ομόλογα, υπολογίζεται ότι παραχώρησαν δάνεια σε ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ.)

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, που με τόση σιγουριά  ενέκρινε το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (μετά την προτροπή και της κυβέρνησης Χριστόφια), δήλωσε ότι θα ζητηθεί από την τρόικα να λάβει υπόψη το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες επλήγησαν σε δυσανάλογα υψηλό βαθμό από την απομείωση του ελληνικού χρέους σε σύγκριση με άλλες τράπεζες.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως μόνος φταίχτης σε όλο αυτό είναι τα ανεύθυνα τραπεζικά ιδρύματα, αφού πρώτα, βέβαια, η ίδια φρόντισε το κούρεμα των ομολόγων τους.

Αυτό που όλοι αδυνατούν να κατανοήσουν, καθώς δεν υπάρχει μία φιλελεύθερη λαλιά -κατά Διονύσιο Σολωμό- να το ψελλίσει  είναι πως μοναδικός φταίχτης σε όλο το κουβάρι ευθυνών, χρέους είναι η κρατική παρέμβαση:

1) Οι κυπριακές τράπεζες δάνειζαν ανεξέλεγκτα, χωρίς όριο μόχλευσης, διότι θεωρούσαν πως η διακρατική συμφωνία Βασιλεία ΙΙ, θα τους περιέσωζε αν τελικά δεν έπαιρναν τα χρήματά τους. (εδώ)

2)Τα ελληνικά ομόλογα έγιναν πετσετάκια όχι όταν βαθμολογήθηκαν junk, αλλά όταν κουρεύτηκαν μετά από διακρατική παρέμβαση της Ευρωπαικής Ένωσης, της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. (εδώ)

3) Τα κυπριακά ομόλογα έγιναν στάχτη για προσάναμμα μετά από τη συνεχή άρνηση της κυβέρνησης για τήρησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (χαρακτηριστική η δήλωση Χριστόφια: αν το έλλειμμα είναι 3% αντί 2.5%, πάλε μπράβο θα μας πουν).
Ο υπολογισμός του ποσού για ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών στα 10δις από την Τρόικα, εδώ που φτάσαμε, δεν είναι εξωπραγματικός. Παρενδυόμενος τον Μάντη Κάλχα, χωρίς βέβαια να είναι τόσο απίθανη η πρόβλεψη των πραγματικών βουλών της Τροίκας όσο ήταν η έκβαση της έτερης εκστρατείας των Αχαιών στην Τροία, θα εκτιμήσω πως το κούρεμα των κυπριακών ομολόγων δεν είναι μακρινό σενάριο. Το αποτέλεσμα θα είναι η -προσωρινή- μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά και η ταυτόχρονη καταστροφή των Συνεργατικών όπως τις ξέραμε, καθώς το χαρτοφυλάκιό τους, καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου με κυπριακά ομόλογα. Το κούρεμα φαντάζει πραγματικό σενάριο, ως επιλογή, καθώς τα επισφαλή δάνεια είναι χιλιάδες και τα ακίνητα που περιέρχονται στην κατοχή των τραπεζών έχουν αξία υποπολλαπλάσια των δανείων τους. Η εξαγορά από ξένες τράπεζες, των Συνεργατικών, θα είναι η μόνη επιλογή.


Ελπίζω να βγω ψεύτης, ακόμα κι αν έχω την τύχη του μάντη Κάλχα, και σκάσω απ’ τα γέλια (ή, εν προκειμένω, απ’ τα κλάματα).

Διάβασε επίσης:
Γιατί είναι λάθος η ανακεφαλαιποίηση της Λαϊκής Τράπεζας

One thought on “Γιατί η Τρόικα υπολογίζει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στα 10δις: Παρενδυόμενος τον μάντη Κάλχα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s