Ελληνικά Ομόλογα και Λαϊκή Τράπεζα: Μια εκ προοιμίου αποτυχημένη επένδυση

Στο προηγούμενο μου άρθρο (δες εδώ), επέκρινα την κυπριακή βουλή για την απόφασή της να απενοχοποιήσει τη ριψοκίνδυνη οικονομική στρατηγική της Marfin Laiki Bank, με την νομοθέτηση της ανακεφαλαιοποίησής της, που ως αποτέλεσμα θα έχει την εκτίναξη του δημόσιου χρέους και την ένταξη της κυπριακής δημοκρατίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF).

Οι ζημιές που παρουσίασε η Λαϊκή Τράπεζα πηγάζουν από τα επισφαλή δάνεια και την επένδυση σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία στη συνέχεια έγινε απομείωσή τους. Στο προηγούμενο άρθρο μου, έκανα λόγο για τη στρεβλότητα της διακρατικής συμφωνίας Βασιλείας ΙΙ, η οποία έδινε την ανοχή και κρατική στήριξη στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για απεριόριστο δανεισμό, με πολύ ελαστικά κριτήρια. Στο σημερινό άρθρο, θα ασχοληθώ με την στρατηγική επένδυσης της Λαϊκής τράπεζας σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, η οποία επίσης ήταν τρομερά επισφαλής, και δε δικαιολογεί καμία αρωγή του κράτους.

Η υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2009. Στις 9/2/2010, όπως επισήμανε ο τέως διευθύνοντας σύμβουλος της Marfin Popular Bank, Ε.Μπουλούτας, εγκρίθηκε ομόφωνα η Στρατηγική της Τράπεζας αναφορικά με την έκθεση σε Ελληνικά Ομόλογα(δες εδώ). Σύμφωνα και με τον Α.Βγενόπουλο «από το τέλος του 2009 γίνονται αγορές ομολόγων έως και τον Οκτώβριο του 2010″(δες εδώ).

Η αξιολόγηση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από το Σεπτέμβριο του 2009, μέχρι και το τέλος του 2010 (πλήρης ανάλυση εδώ). Η κάθοδος των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ήταν συνεχής. Η Marfin Laiki Bank, συνέχισε να επενδύει σ΄αυτά, ακόμα και μετά τις 27 Απριλίου 2010, όταν ο οίκος αξιολόγησης Standard&Poor’s κατέταξε τα ελληνικά ομόλογα σε κατηγορία σκουπίδι (junk bond).

Οι μέτοχοι της Marfin Laiki Bank, έπρεπε να πάρουν με τις πέτρες τους Βγενόπουλους και τους Μπουλούτες.

Οι ίδιοι οι τέως ιθύνοντες της τράπεζας παραδέχονται ότι συνέχιζαν μια στρατηγική ομολόγων τα οποία βρίσκονταν σε συνεχή κάθοδο αξιοπιστίας. Σε κανένα χρονικό διάστημα από τους 10 αυτούς, περίπου μήνες, δε σταθεροποιήθηκαν τα ελληνικά ομόλογα. H διαφορά επιτοκίου με την οποία δανειζόταν το ελληνικό κράτος σε σχέση με το γερμανικό, το περίφημο spread, αναρριχήθηκε ταχύτατα στο 2010, την περίοδο δηλαδή που η Marfin Laiki συνέχιζε να επενδύει αλόγιστα σε ελληνικά ομόλογα.

Στο τέλος του κύκλου επενδύσεων, ο οποίος είχε την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου και έγινε για την αύξηση των κερδών της εταιρείας, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Marfin Laiki Bank, θα αποφασίσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μετά από εισήγηση του κ.Βγενόπουλου, με αιτιολόγηση την θωράκιση έναντι πιθανών κινδύνων που πηγάζουν από την κατάσταση στην Ελλάδα. Δηλαδή, γνώριζε άμεσα, με το τέλος της τοποθέτησης επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, την επισφάλεια της επένδυσης αυτής. Η συνέχεια είναι γνωστή. Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε κούρεμα των ομολόγων της, και η Marfin Laiki, απώλεσε 1,96δις ευρώ από την επενδυτική της, λανθασμένη, πολιτική(δες εδώ). Η μη ενεργοποίηση των ασφάλιστρων κινδύνου(CDS) εκ μέρους της τράπεζας, αποκλείει το ενδεχόμενο πλειοδότησης σε ελληνικά ομόλογα με τελικό σκοπό την κερδοσκοπία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Τα spreads των ελληνικών ομολόγων. Το ελληνικό δημόσιο δε μπορούσε να βρει χρήμα να δανειστεί από τις αγορές (τα επιτόκια, όπως δείχνει το γράφημα είναι σταθερά από 5-9 φορές μεγαλύτερα απ’το αντίστοιχο γερμανικό), αλλά η Marfin Laiki Bank, θεωρούσε σοφό να επενδύει σ’αυτά. Τώρα, ο λαός θα πληρώσει τα σπασμένα.

Το βρώμικο είναι το παιχνίδι που παίζουν οι κ.κ.Σαρρής και Στυλιανίδης

Ο κ.Σαρρής, που διετέλεσε και υπουργός οικονομίας της κυπριακής κυβέρνησης είναι πλέον ο πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας.  Ο κ.Στυλιανίδης, διατελεί διευθύνοντας σύμβουλος. Αμφότεροι, ήταν μέλη του αποτυχημένου απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας. Αμφότεροι, αρνούνται πως είχαν γνώση για την επενδυτική στρατηγική της τράπεζας (δες εδώ). Αν, εντούτοις, πιστέψουμε τον κ.Μπουλούτα, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είχαν πλήρη γνώση καθώς «γινόταν κάθε τρίμηνο ανάλυση των θέσεων της Τράπεζας σε ομόλογα και αναλύονταν λεπτομερώς στις οικονομικές καταστάσεις που εγκρίνονταν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας κάτω από τον τίτλο Κυβερνητικοί Τίτλοι και Έντοκα Γραμμάτια, στις παραγράφους Χρεόγραφα Διαθέσιμα προς πώληση και Χρεόγραφα», τότε είναι ψεύτες που απλά προσπαθούν να καλύψουν τα νώτα τους, σε μελλοντική πιθανή διοικητική εξέταση του απερχόμενου Δ.Σ. της εταιρείας.

Τράπεζα είναι, ας τα φτιάξει όπως τα χάλασε;

Οι λανθασμένες κινήσεις μιας ιδιωτικής τράπεζας δε θα έπρεπε ν΄απασχολούν τον φορολογούμενο πολίτη. Η οικονομία θα τη ράπιζε για τις ανόητες αποφάσεις της και η ίδια θα έπρεπε να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, είτε πλήρους αναδιάρθρωσης είτε συγχώνευσης/εξαγοράς.

Εντούτοις, η ομόφωνη -πλην τριών αποχών από τον Δημοκρατικό Συναγερμό- αναδοχή της έκδοσης rights ύψους €1,8 δισ. από τη Λαϊκή Τράπεζα, στο πλαίσιο των προσπαθειών ανακεφαλαιοποίησης της, βάζει στο παιχνίδι και τους ίδιους τους πολίτες. Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν για επενδυτικές αποφάσεις μιας εταιρείας της οποίας δεν ήταν καν μέτοχοι.

Ασυμβίβαστο;

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της βουλής,  ο οποίος προσυπέγραψε την απόφαση για στήριξη των ανεύθυνων πολιτικών της Λαϊκής, Νικόλας Παπαδόπουλος, είναι ταυτόχρονα και συγγενής δεύτερου βαθμού με μετόχους του δικηγορικού γραφείου «Τάσσος Παπαδόπουλος&Σία, το οποίο είναι ο νομικός σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας. Η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ κράτους και τραπεζικού συστήματος είναι πιο προφανής από ποτέ, αλλά αυτό δεν ανακόπτει τον κ.Παπαδόπουλο από το να νουθετεί ταυτόχρονα, κράτος και τράπεζες. Το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει ο κ.Παπαδόπουλος, είναι να απέχει της συζήτησης και της ψηφοφορίας (ίσως θα έπρεπε να μη συμμετέχει καν στην εν λόγω επιτροπή).

Εάν στο μέλλον λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη ή στους μετόχους οι κ.κ.Βγενόπουλος, Μπουλούτας, Σαρρής και σία, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν κι οι βουλευτές των κομμάτων που υπερψήφισαν την επιβράβευση μιας αποτυχημένης τράπεζας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s