Γιατί είναι λάθος η ανακεφαλαιποίηση της Λαϊκής Τράπεζας (κι ένα εύγε σε Μαυρίδη-Σαμψών-Χατζηγιάννη)

Χατζηγιάννης-Σαμψών-Μαυρίδης: Οι τρεις Κύπριοι φιλελεύθεροι 

Οι κ.κ. Μαυρίδης, Σαμψών και Χατζηγιάννης είναι οι μόνοι βουλευτές του κυπριακού κοινοβουλίου, που τήρησαν αποχή στην απόφαση της βουλής για αναδοχή της έκδοσης rights ύψους €1,8 δισ. από τη Λαϊκή Τράπεζα, στο πλαίσιο των προσπαθειών ανακεφαλαιοποίησης της. Πιστεύω ακράδαντα, πως η πράξη τους αυτή όσο κι αν προσπαθούν οι ίδιοι να επιδείξουν σαν πρώτιστο επιχείρημα την άγνοια αιτιολόγησης τέτοιας πράξης απ’το κράτος, είναι η αντίθεσή τους με τη λογική των bail-outs. Είναι οι μόνοι -πραγματικά- φιλελεύθεροι στην κυπριακή βουλή, οι μόνοι του πολιτικού προσκηνίου, και τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Η απόφαση -εν μια νυκτί- χρηματοδότησης της Λαικής Τράπεζας, με ασύμφορους για το φορολογούμενο όρους, είναι προφανές πως επιβαρύνει κι άλλο τον κρατικό προυπολογισμό. Είναι φυσικό επόμενο, το ίδιο το κράτος να έχει πρόβλημα δανεισμού. Γιατί το κράτος -δηλαδή ο πολίτης- πρέπει να αναλάβει το κόστος λανθασμένων επενδυτικών αποφάσεων μετόχων μιας ιδιωτικής τράπεζας;

Σκεφτείτε να είχατε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο. Οι δουλειές πάνε καλά, κάνετε ανοίγματα, μέχρις ότου ξεσπάει μια κρίση στην αγορά. Οι προμηθευτές σάς πιέζουν περισσότερο από ποτέ, τα δάνειά σας επίσης. Είστε ένα βήμα πριν από τη χρεωκοπία. Ευτυχώς, το κράτος το αντιλαμβάνεται, και χρηματοδοτεί την επιχείρησή σας; Πόσο πιθανό σας ακούγεται; Τότε γιατί να γίνεται με τις τράπεζες; Ακόμα και με τον κίνδυνο απώλειας ιδιωτικών καταθέσεων και επενδύσεων, δε θα ήταν καλύτερα να τιμωρηθεί από την αγορά, η ανεύθυνη οικονομική πολιτική μιας τράπεζας; Ή μήπως, ο κρατικός αερόσακος δεν εγγυάται τη μελλοντική επαναδιάσωση σε ανάλογη περίπτωση κακής οικονομικής διαχείρισης, και άρα πριμοδοτεί την ανεύθυνη συμπεριφορά, εις βάρος του φορολογούμενου λαού;

Η αγορά μετοχών της Λαϊκής από ιδιώτες είναι πλέον πρακτικά αδύνατη. Με εγγυημένη τιμή μετοχής στα 0,10 -όπου θα αγοράζει το κράτος-, η τιμή έχει ήδη πέσει στα 0,09 και κατεβαίνει. Τουτέστην, η τράπεζα δεν έχει προοπτικές ιδιωτικής επανακεφαλαιοποίησης στον ορίζοντα. Τουτέστιν, ο φορολογούμενος θα πληρώσει τη νύφη, τους εργαζομένους και τα επισφαλή δάνεια της Λαικής Τράπεζας.

Η χρηματοπιστωτική κρίση για τις κυπριακές τράπεζες ξεκίνησε, εκεί που ξεκίνησε το κράτος να παρεμβαίνει στα των τραπεζών. Η κίβδηλη εγγύηση του κοινού νομίσματος, έδινε στην Ελλάδα AAA αξιολογήσεις από όλους τους χρηματοπιστωτικούς οίκους, μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2009 (δες εδώ, σελίδα 15). Η εξαιρετική αξιολόγηση, έδινε το δικαίωμα απεριόριστης μόχλευσης των ελληνικών ομολόγων, βάσει της διακρατικής συμφωνίας Βασιλείας ΙΙ. Αν δεν υπήρχε η διακρατική ευρωπαική εγγύηση της ΕΚΤ, τότε τα ελληνικά ομόλογα δε θα αγοράζονταν κατά κόρον από τις κυπριακές τράπεζες, καθότι δε θα είχαν τόσο θετική αξιολόγησης.

Κρατικοποιήσαμε το χρέος της Λαικής. Μέγα λάθος-Mayday!

Η λύση στο πρόβλημα ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής, λοιπόν, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να είναι η ίδια η ρίζα του προβλήματος: η κρατική παρέμβαση.

Τα δάνεια που πιθανόν έρθουν από το μηχανισμό στήριξης –που οσονούπω μπαίνουμε-, με χαμηλότερα της αγοράς επιτόκια, θα ενθαρρύνουν τη Λαϊκή -και κάθε Λαϊκή- να συμπεριφερθεί ανεύθυνα αφού κάποιος άλλος θα επωμιστεί το κόστος των πολιτικών της. Χωρίς την πίεση της αγοράς , και με διαθέσιμο κεφάλαιο από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, είναι επόμενο οι μεταρρυθμίσεις και η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος να καθυστερήσουν ή και να σταματήσουν.

Όσο το φθηνό χρήμα ρέει από ΕΚΤ-ΔΝΤ, τόσο αυτό θα χάνεται σε δαιδαλώδη σοκάκια «ανακεφαλαιοποίησης» και γραφειοκρατίας

Το 1993, στη Ρωσία του ΔΝΤ, ο φιλελεύθερος πολιτικός Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι έλεγε πως «οι νέες δυτικές πιστώσεις δεν είναι πια θεραπεία για τη Ρωσία, αλλά ένα φάρμακο που βοηθάει να κρατηθεί στη ζωή ένα άρρωστο σύστημα.» Το πολιτικό σύστημα, με την ασφάλεια που θα του δίνουν τα χρήματα του Μηχανισμού Στήριξης, θα κάνει ότι μπορεί για να καθυστερήσει όποιες αλλαγές απειλούν τα θεμέλια του κρατικοδίαιτου συστήματος που το ίδιο εξέθρεψε.

Πηγές – Διαβάστε Περισσότερα:

1. Το ΔΝΤ , ο «ηθικός κίνδυνος» και η καθυστέρηση των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, Τηλέμαχου Χορμοβίτη

2. Το μέλλον του ευρώ

3. Excessive regulatory risk-adverseness caused the crisis, Per Kurowski

4. Who sank the greek banks?, Emmanouil Schizas

5. Bank Funding Structures and Risk: Evidence from the Global Financial Crisis. Francisco Vazquez and Pablo Federico 

Advertisements

3 thoughts on “Γιατί είναι λάθος η ανακεφαλαιποίηση της Λαϊκής Τράπεζας (κι ένα εύγε σε Μαυρίδη-Σαμψών-Χατζηγιάννη)

  1. Αν ήμουν εκεί, πιθανότατα να ψήφιζα και εγώ υπέρ, άνκαι έχω σοβαρές επιφυλάξεις για τη σοφία αυτής της πράξης. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή είναι μεταξύ δυο κακών.

    Ο Μαυρίδης ναι, είναι νούσιμος, για τους άλλους δυο έχω *εντελώς* διαφορετική άποψη!

  2. Παράθεμα: Ελληνικά Ομόλογα και Λαϊκή Τράπεζα: Μια εκ προοιμίου αποτυχημένη επένδυση « Καθημερινή κριτική

  3. Παράθεμα: Πώς κόβουμε μια τούρτα: Φροντιστήρια προς την κυπριακή βουλή | Καθημερινή κριτική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s