Για να ζηλέψουμε που δε μένουμε Ελλάδα!

Γεννήθηκα στην Κύπρο του μπαμπά. Μεγάλωσα σ’ ένα χωριό λίγα χιλιόμετρα απ’ την πατρώα γη, την Αμμόχωστο του Οθέλλου και του Τεύκρου, πρόσφυγας στην πατρίδα μου. Ποιήματα του Σολωμού, τραγούδια του Νιόνιου, παραδοσιακά τσιαττιστά του τόπου. Ενδελέχεια αγώνα για επιστροφή σε μια γη που ανήξαμε σε πρώτιστο φαντασιακό υπερκείμενο. Το δεύτερο ήταν η Ελλάδα. Βλέπετε, η Ελλάδα δεν πονάει τους Κύπριους. Δεν τους φορολογεί, δεν τους υφαρπάσσει τον πλούτο, δεν τους καταστρέφει το περιβάλλον. Επίσκεψη Κωστή Στεφανόπουλου στην Κύπρο. Σκέπασε και μας, φωνάζαμε. Και χάσαμε τη φωνή μας.

Τα καλοκαίρια στην Κρήτη της μαμάς. Τραγούδια του Ψαραντώνη με τη γιαγιά, στη δουλειά οι θείοι κι οι θειάδες, όχι για τους μισθούς, αλλά για ΤΕΒΕ και λοιπές εισφορές. Ο παππούς, με τη μαγκούρα για μαστίγιο και καλτσούνια για καρότο, με μάθαινε μαντινάδες. Μια ολόκληρη πόλη στις όχθες του κρητικού πελάγου ,το Ηράκλειο, μα η θάλασσα βρώμαγε λίπη κι απόβλητα. Ο πατέρας μου, μ’ έπαιρνε στην Αμμουδάρα για μπάνιο, όπου το νερό δεν ήταν τόσο βρώμικο. Με περηφάνια η μάνα μου, μ’ έβαζε να ποζάρω στο θρόνο του Μίνωα. Να αποθανατίσει τη στιγμή, μη χάσει το παιδί την ταυτότητα και την καταγωγή του. Μου άρεσε η Ελλάδα, μα δε ζήλευα που δε μέναμε εκεί. Εξάλλου, αυτό παρότρυναν να κάνουν τα ξαδέρφια μου κι οι θείοι μου, μη βλέποντας μέλλον (αρκετά πριν έρθει η κρίση, και δυστυχώς έπεσαν μέσα).

Η ταυτότητα, κατάλαβα αργότερα, δε χάνεται άμα δε θες. Έτσι, μπορεί να μην έχασα την ταυτότητα μου, αλλά όταν ήρθα στην Ελλάδα για σπουδές, και άρχισα να ζω τον Έλληνα του χειμώνα κι όχι του καλοκαιριού, παρατήρησα πως η Ελλάδα έχασε τη δική της. Μια ταυτότητα ενός λαού πρωτοπόρου, καινοτόμου, μπροστάρη στη δημιουργία του νέου, με σεβασμό στο παρελθόν.

Οι εκλογές για έναν Έλληνα που ζει τη χώρα στην απ’ έξω της κρίσης (όσο έξω κι αν θεωρείται να μεγάλωσες σε μια διπλανή και ομοειδή, επίσης πληγείσα, οικονομία), είναι διπλά σημαντικές. Νιώθεις την περηφάνια της συνέχισης της καταγωγής με την πράξη της ψήφου, αλλά και της ευθύνης πως η ψήφος σου είναι το όπλο σου στην καθημερινότητα κάποιων άλλων, ίσως του δικού σου βέβαια -μελλοντικά και των παιδιών σου-, αλλά σίγουρα κυρίως κάποιων άλλων.

Η Δράση και η Φιλελεύθερη Συμμαχία, είναι δύο μικροί φιλελεύθεροι σχηματισμοί, που διεκδικούν για πρώτη φορά την είσοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο, στις εθνικές εκλογές της άλλης Κυριακής, ως εκλογικός συνασπισμός. Μακριά από φωνασκίες των άκρων, ρητορική του μίσους, και ευχολόγια άνευ ουσίας, Δράση και Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνουν συγκεκριμένες πολιτικές για να επανακτήσει η Ελλάδα την ταυτότητά της. Και την ελιά, το αμπέλι και το καράβι, τα ξανακερδίζεις , αρχικά, με μια οικονομική ασφάλεια.

Η πρόταση του συνασπισμού Δράσης-Φιλελεύθερης Συμμαχίας για εθνική σύνταξη 700 ευρώ
, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές, είναι η πιο ριζοσπαστική πρόταση κόμματος σ’ αυτές τις εκλογές, και εγγυάται την επανεκκίνηση της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Η εθνική σύνταξη, όπως την ορίζει ο φιλελεύθερος συνασπισμός, είναι ψηλότερη από το 80% των παρουσών συντάξεων. Η μη καταβολή εισφορών συνεπάγεται αυτόματη αύξηση της ανταγωνιστικότητας κατά 25% λόγω απουσίας εργοδοτικών εισφορών, δημοσιονομική εξυγίανση με μείωση του κόστους των συντάξεων κατά 3 δις και αύξηση των μισθών κατά 17,6% λόγω μη κρατήσεων από τις αποδοχές.

Χωρίς φόβο για την επόμενη μέρα των εκλογών, όπως θα νιώσουν οι ψηφοφόροι του κατεστημένου ή οι μισαλλόδοξοι ολοκληρωτιστές του κομμουνισμού και της ακροδεξιάς, θα στηρίξω τη Δράση και τη Φιλελεύθερη Συμμαχία. Χωρίς να τρέφω αυταπάτες για την πιθανότητα εκλογικής πρωτιάς (ή και ρυθμιστικού ρόλου, στο τέλος της ημέρας), εμπιστεύομαι το μέλλον της χώρας σε ανθρώπους που ξέρουν τι λένε και αγνοούν τη φανφάρα. Για να μπορέσω να ζηλέψω μια μέρα που θα ζω σε κάποιον άλλο τόπο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s