Ο κατώτατος μισθός, η Προοδευτική και τα τσαλιμάκια Χριστόφια – Σωτηρούλας

Το πολιτικό τοπίο θολερό. Η λαική αγανάκτηση προφανής. Η ανεργία θερίζει, η ετεροαπασχόληση επίσης. Δουλειά με το κυάλι. Η κυβέρνηση σε χαμηλές πτήσεις δημοτικότητας. Ο Δημήτρης Χριστόφιας και το άριστα εκπαιδευμένο επιτελείο βρήκε τη λύση του σαμπουάν-μαλακτικού. Δύο σε ένα! Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό από τα 855 στα 870 (με αύξηση από τα 909 στα 924, μετά από εξαμηνιαία υπηρεσία)! Έτσι, και η κυβέρνηση γίνεται δημοφιλής και το οικονομικό πρόβλημα λύνεται!

Βεβαίως, αυτό που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι, το γνωρίζουν οι νέοι πτυχιούχοι. Το διάταγμα περί κατώτατου μισθού αφορά μόνο εννιά συγκεκριμένα επαγγέλματα ((Πωλητές, Γραφείς, Νοσηλευτικοί Βοηθοί, Βοηθοί Παιδοκόμοι, Βοηθοί Βρεφοκόμοι, Σχολικοί Βοηθοί, Φρουροί, Φροντιστές και Καθαριστές- ΔΕΣ ΕΔΩ). Ρωτήστε τι πληρώνουν τους νέους μηχανολόγους, δικηγόρους ή άλλους πτυχιούχους. Σαφώς λιγότερα. Ρωτήστε αν πληρώνονται τουλάχιστον έτσι τα εννιά πιο πάνω επαγγέλματα. Η παράφραση της περιγραφής ενός επαγγέλματος είναι τόσο εύκολη σε μια γλώσσα πλούσια όπως η ελληνική, που ούτε κι εδώ γίνεται πράξη το διάταγμα περί κατώτατου μισθού τις περισσότερες φορές.

Μια κυβέρνηση που έχει ποινικοποιήσει το κέρδος, ενώ το πραγματικό κακό είναι η ζημιά, πώς θα μπορούσε να είχε φερθεί περισσότερο υπεύθυνα, σε ένα εργασιακό ζήτημα;

Έπρεπε να το αναμένουμε από τον Χριστόφια, ως κομμουνιστή, αφού τέτοιος είναι αυτός που δεν έχει τίποτα και θέλει να το μοιραστεί με όλους τους άλλους. Ε, λοιπόν αυτό κάνει. Να ‘χα ‘με να λέγαμε, η αύξηση του κατώτατου.

Σωτηρούλα Χαραλάμπους

Σωτηρούλα Χαραλάμπους

Αλλά έστω πως πράγματι λαμβάνει χώραν αυτή η αύξηση. Αύτη η νομοθεσία ην εποίησεν η κυρία Σωτηρούλα Χαραλάμπους της κυβέρνησης Χριστόφια, αγαλλιασώμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή. Η Προοδευτική Αθήνας, ως το παράρτημα της φοιτητικής νεολαίας του κόμματος του εργαζόμενου λαού(sic), θα το εκφράσει λακωνικώς, στην κοινή δημοτική και με απλούς οικονομικούς όρους:

 Ως Προοδευτική χαιρετίζουμε την τρίτη συνεχή αύξηση του κατώτατου μισθού και τη θεωρούμε πολιτική κίνηση που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ως Προοδευτική έχουμε την άποψη ότι για να ξεπεραστεί η κρίση πρέπει οι εργαζόμενοι να ενισχυθούν οικονομικά για να μπορέσουν να καταναλώσουν όσα η κοινωνία παράγει έτσι ώστε ο οικονομικός κύκλος της παραγωγής να λειτουργήσει σωστά. (πλήρης ανακοίνωση-απολαυση εδώ)

Μα τι ευτυχία για τους νέους της Προοδευτικής. Ο πατριάρχης Χριστόφιας, τους θυμήθηκε εν εξουσία, και φρόντισε –αν γίνουν βέβαια πωλητές, γραφείς ή καθαριστές και δεν ακολουθήσουν τα αβέβαια μονοπάτια ενός νομικού, λόγου χάριν- να έχουν καλύτερο μισθό! Ε, τότε παιδιά μη ντρέπεστε, μη κάνετε σκόντο τώρα που γυρίζει! Ας αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 1400, σε όλους κι άμεσα! Αυτό δεν ευαγγελίζεται και η σταλινίστρια της Ελλάδος, Αλέκα; Τότε περισσότερο χρήμα θα ρεύσει στις αγορές, περισσότεροι θα καταναλώσουν, το κράτος θα απολαύσει τους φόρους της προστιθέμενης αξίας, και όλοι θα αναπαυόμαστε ευχαριστημένοι σε βαθυκόκκινες σεζλόγκ με το σφυροδρέπανο για τατουάζ στο μπράτσο! Λίγε μέρες μετά, βέβαια, θα πάρουμε την λίρα μας πίσω –καθώς το ευρώ θα μας φτύσει ως κουκούτσι καρπουζιού-, όπου θα την απολαμβάνουμε σε εκατομμύρια αντίτυπα, καθώς τέτοια θα είναι και η υποτίμησή της άλλωστε.

Το μόνο –ουσιαστικό και όχι εν είδει πυροτεχνήματος- που καταφέρνει η κυβέρνηση Χριστόφια-ΑΚΕΛ με τη συνεχή αύξηση του κατώτατου μισθού είναι να παρατείνει την ανεργία και να οδηγήσει εργοδότες-εργαζομενους στη μαύρη αγορά της ανασφάλιστης εργασίας.

Μα βέβαια, η ανασφάλιστη εργασία είναι πλέον αντικείμενο όχι μόνο των μεγάλων εταιριών, που τόσο αδηφάγα θέλουν να φάνε το ψωμί του μικροεπιχειρηματία και τον ιδρώτα του εργαζόμενου(sic), αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης: Στην εφημερίδα της κυβέρνησης, διαφημίζεται η ελαστικοποίηση των όρων εργασίας από το ίδιο το δημόσιο, με τρόπο που αν το έπραττε ιδιώτης, θα κατέληγε στο εκτελεστικό απόσπασμα από τους προστάτες της εργατιάς (πάλι sic).  Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχει προκηρύξει γύρω στις δέκα θέσεις ερευνητών, με μισθό ακάθαρτο 1200 ευρώ, χωρίς βέβαια 13ο ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη(δες εδώ παράδειγμα). Χαμηλότερο δηλαδή από τον κατώτατο μισθό της καθαρίστριας, για κατόχους διδακτορικού, που του τόσο εύκολα διατυμπανίζουν η μητέρα κι ο πατέρας των εργαζομένων, Σωτηρούλα και Δημήτρης.

Σε άλλες περιπτώσεις, το κράτος πλέον ορίζει αγορά υπηρεσιών την εργοδότηση για ορισμένο χρόνο ενός υπαλλήλου, σε επαγγελματικό αντικείμενο με υποχρέωση που προυποθέτει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, χωρίς βέβαια να υποχρεούται να καταβάλλει ούτε ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία του εργαζόμενου.

Κομμουνισμός, λοιπόν, κατά ΑΚΕΛ, είναι η ισχύς της χαράς του προβάτου της προοδευτικής όταν ανακοινώνεται ανύπαρκτη αύξηση και αποκρύπτεται η καταφανής εργατική αδικία. Συν ο εξηλεκτρισμός της χώρας.

Αν το ίδιο το κράτος θεωρεί πως η ευελιξία στη μισθοδοσία, έχει παραγωγικό χαρακτήρα και κίνητρο, γιατί να μη μπορεί να το πράξει κι ένας εργοδότης; Και δε μιλώ φυσικά, για να μην καταβάλλονται οι εισφορές στο Τ.Κ.Α. Ας αφήσουμε αυτό το «υπερπρονόμιο» στο «καλό» δημόσιο. Γιατί ένας νέος που αναζητά καλοκαιρινή ή μόνιμη εργασία, να πρέπει να περιχαρακώνεται από ένα σωρό συμβάσεις, οι οποίες αντί να τον προστατεύουν, τον σέρνουν στο βούρκο της μαύρης εργασίας ή ,χειρότερα, της ανεργίας;

Οι εργαζόμενοι δε χρειάζονται καμιά επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας από την κυβέρνηση Χριστόφια. Είναι δωρεάν, και δεν τους ωφελεί ουδόλως, παρά μόνο τα κυβερνητικά ποσοστά συμπάθειας από το λαό. Το κράτος ωφείλει να στοχεύει στη μείωση του μισθολογικού κόστους της ίδιας της οικονομίας. Και αυτό, σημαίνει, το κράτος να κατανοήσει την αναγκαστική μείωση των ιδίων εισοδημάτων, εις όφελος της επιχειρηματικότητας και της εργασίας. Η ΣΕΚ και η ΠΕΟ έχουν περιχαρακωθεί γύρω από τους δημόσιους υπαλλήλους, ξεχνώντας τους ιδιωτικούς. Κάπως έτσι, στην Κύπρο των 925 ευρώ κατώτατου μισθού, φοιτητές από την κεντρική Ευρώπη εργοδοτούνται σε ξενοδοχειακούς ομίλους της επαρχίας με μισθούς λίγο πάνω από τα 450 ευρώ και μια στέγη γι’ αυτούς και άλλους 3-4 ομοπάτριδες ανά τρύπα/διαμέρισμα.

Διότι ωραία τα ευχολόγια της εργατικής πρωτομαγιάς που έρχονται, μα η εργασία είναι το πρώτο και ιερότερο δικαίωμα, το οποίο η κυβέρνηση δε λέει να κατανοήσει.

Η Πρωτομαγιά βρικολακιάζει κάθε που η Προοδευτική βελάζει

Η Πρωτομαγιά βρικολακιάζει κάθε που η Προοδευτική βελάζει

Καθώς ο κατώτατος μισθός, με προσταγή της Ευρωπαικής Ένωσης και υπογραφή του πρώην προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, ορίζεται ως το 50% του διάμεσου του εθνικού εισοδήματος, ανακύπτει και η στρέβλωση της δημόσιας σε σχέση με την ιδιωτική μισθοδοσία. Ο κατώτατος μισθός βρίσκεται ,αριθμητικά, πάνω από το 50% του μέσου μισθού της Κύπρου κι αυτό ορίζει μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Η οποία δεν προστάζει τη μείωση των κλιμάκων στο δημόσιο, όπως πολλοί θα σπεύσουν: αντηχεί το πρόβλημα του υδροκέφαλου κράτους, το οποίο ενώ θέλει να συντηρεί τους υπαλλήλους του με καλούς μισθούς και ακόμη καλύτερα προνόμια –και καλά κάνει-, το ίδιο πράττει για τις «προσφορές» προμήθειας υλικών και υπηρεσιών (βλέπε ocean tankers) και την κατασκευή έργων με την υπερκοστολόγηση και τη διαφθορά μόνιμο γνώμονα.

ΠΕΟΜ-ΠΕΟ-Λαϊκές Οργανώσεις-Χαραυγή. Στη μουσική, η Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Σύνθεση, Δημήτρης Χριστόφιας.

ΠΕΟΜ-ΠΕΟ-Λαϊκές Οργανώσεις-Χαραυγή. Στη μουσική, η Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Σύνθεση, Δημήτρης Χριστόφιας.

Τα τσαλιμάκια της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό είναι εξαιρετικά. Γι’ αυτούς που χορεύουν σ’ ό,τι παίξει τούτη η ανίκανη συναρπατζιά: στην ΠΕΟΜ, στην Προοδευτική, στις λαϊκές οργανώσεις, στην ΠΕΟ και τη Χαραυγή. Οι υπόλοιποι, θα αρνηθούμε να χορέψουμε στο «δερβίσικο» τέμπο του Χριστόφια και της Χαραλάμπους, καθώς ζαλιζόμαστε από το κομμουνιστικό ανώφελο κανάκεμα νέων κι ανέργων.

Για περαιτέρω ανάγνωση:

1. Ηφαίστειο η αγορά εργασίας, της Ηρώς Ευθυμίου

2. Κατώτατος μισθός: Υπερβολικά ψηλός, του Αλέξανδρου Μιχαηλίδη, καθηγητή χρηματοοικονομικών στο Παν.Κύπρου

3. Οι κατώτατοι μισθοί στην Ελλάδα της κρίσης, του Μάνου Ματσαγγάνη, καθηγητής δημόσιας οικονομικής στο Οικ.Παν.Αθηνών, υποψήφ.βουλευτής Δημοκρατικής Αριστεράς

4. Είναι το πρόβλημα οι κατώτατες αποδοχές; του Ιωάννη Ληξιουριώτη, καθηγητή εργ. δικαίου στο Πάντειο Παν.

5. Γιατί ο Έλληνας 586 και ο Ιρλανδός 1462 ευρώ; του Γιώργου Μπιλλίνη, μέλους της Φιλελεύθερης Συμμαχίας

6. IT’S SIMPLE: HIKE THE MINIMUM WAGE, AND YOU PUT PEOPLE OUT OF WORK, του Gary S. Becker, νομπελίστα Οικονομολόγου (1992)

7. Ο κατώτατος μισθός διασφαλίζει αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, του Μάριου Μαυρίδη, καθηγητή οικονομικών στο Παν.Κυπ., βουλευτή Δημοκρατικού Συναγερμού

10 thoughts on “Ο κατώτατος μισθός, η Προοδευτική και τα τσαλιμάκια Χριστόφια – Σωτηρούλας

 1. να μεν ξεαννουμε τζια το τεπακ που γυρεφκει ερευνητες με μαστερ τζιαι προσφερει €995,47 ακαθαρτα .»τζιαι ελαλουν σου γεμου να σε σασουμεν μεν στην συτα αλλα εν μου ακουσες τζιαι ηθελες σπουδες» λαλει μου ο τζυρης μου.Συγγνωμη πατερα , πραγματικα συγγνωμη

  http://www.ergodotisi.com/JobDetails.aspx?id=1379

 2. Re kopelia an den to ekatalabete akoma, en tzeros na to parete prefa oti to na exis ptixio den simeni pos prepi na sou kottisoun oulla ta riallia tou planiti! Lalite gia tin kipro alla paennete tze e3w na dite ti mis8ous gia ton poutso piannoun oi ptixiouxoi ama doulefkoun gia ta panepistimia! Poda (ouggaria) oi Phd doulefkoun dorean gia to panepistimio me moni e3ipiretisi to oti den pleronoun didaxtra! Den iperaspizw touti tin kinisi, pouloume mouri me tin af3isi tou katotatou mis8ou, pou tin stigmi pou oi plistoi ergodotes proslambanoun apo tin pisw porta adilotous gia na pleronoun osa tous kapnisi. Alla pou tin alli na kleme 3eroume oulloi, ama kapios diamartirete gia ena 8ema prepi na prosferi kai mia lisi, oi mono na ka8ete sto keyboard tou tze na grafei aberta! Tze touto to prama epiamen to pous tous politikous mas, pou mas etzimisan kanonikotata ta teleftea xronia, anti na katakrinoume ena 8ema epidi exoume mian kaliteri apo4i fkenoume tze laloume oti mas kapnisi mono tze mono gia na di3oumen oti kapios ekame la8os xwris na prosferoume tipote!

  • Το θέμα είναι ότι κρίνουμε με τη ψήφο μας, με την αθρογραφία, με την επιρροή μας. Η τελευταία αυξάνει με τη δημοσίευση της άποψής μας, και πολλαπλασιάζει τις πρώτες, προς την άποψή μας.
   Οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν το ΤΕΠΑΚ, Παν.Κυπ, δεν είναι για φοιτητές διδακτορικού επιπέδου, αλλά για αποφοίτους, έτοιμους επιστήμονες.
   Ότι μας καπνίσει δεν είναι αυτό που λέω. Ότι τους καπνίσει κάνουν στην κυβέρνηση Χριστόφια, με συνεπίκουρο την πολιτική σοφία του ΑΚΕΛ

 3. Το άρθρο είναι φανερά αντιπολιτευτικό, έστω και αν στο τέλος εμφανίζει μια «επιστημονική» βιβλιογραφία. Θα μπορούσατε να γράφατε, απλώς, ότι οι ψηλοί κατώτατοι μισθοί αυξάνουν την ανεργία (με το οποίο ελάχιστοι διαφωνούν), χωρίς να καταδικάζετε συλλήβδην τις συλλογικές συμβάσεις. Δε διευκρινίζετε ΠΟΣΟ ψηλοί είναι οι κατώτατοι κατά τη γνώμη σας, μήπως θέλετε να μειωθούν (και πόσο) ή ακόμα και να καταργηθούν; Μήπως θέλετε να επιστρέψουμε στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς του 19ου αιώνα, με μισθούς πείνας και ωράρια ανεξάντλητα; Στην αναφορά σας για τους μισθούς ερευνητών στο Πανεπιστήμιο, παραγνωρίζετε το ότι πρόκειται για πτυχιούχους χωρίς καμιά πείρα, που έτσι έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν σε θέμα συναφές με τις σπουδές τους και να διατηρήσουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας.

  Όσον αφορά στην «προσταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης» για κατώτατο μισθό που να ισούται με 50% του διάμεσου …», τέτοια ευρωπαϊκή προσταγή δεν υπάρχει – ούτε καν ευρωπαϊκή σύσταση. Είναι μια πρακτική που ακολούθησαν κατά καιρούς και άλλες χώρες – ένας πρακτικός κανόνας. Θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν 40% ή 60%. Δεν αποκλείεται σήμερα ο κατώτατος μισθός να ξεπέρασε λίγο το 50% του διάμεσου ΜΙΣΘΟΥ (όχι διάμεσου εισοδήματος), αλλά έχετε στοιχεία ότι συμβαίνει πράγματι αυτό;

  Τέλος, γιατί «καλά κάνει» το κράτος να δίνει ΠΡΟΝΟΜΙΑ στους υπαλλήλους του; Οι όροι εργασίας των κρατικών υπαλλήλων πρέπει να βρίσκονται μέσα σε λογικά πλαίσια, χωρίς προνόμια έναντι των άλλων εργαζομένων.

  Συμφωνώ ότι θα ήταν προτιμότερο να μείνει προσωρινά αμετάβλητο το ύψος των κατώτατων μισθών, αλλά θα έπρεπε παράλληλα να μελετηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο κάλυψης όλων των επαγγελμάτων δηλ. υιοθέτησης «εθνικού» κατώτατου μισθού.

 4. 2. Γράφετε: “Η παράφραση της περιγραφής ενός επαγγέλματος είναι τόσο εύκολη σε μια γλώσσα πλούσια όπως η ελληνική, που ούτε κι εδώ γίνεται πράξη το διάταγμα περί κατώτατου μισθού.”

  Δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο να ξεφύγει κάποιος από το νόμο βαφτίζοντας το επάγγελμα με άλλο όνομα. Η νομολογία για τους μισθούς είναι σαφέστατη: σημασία έχει το περιεχόμενο του επαγγέλματος και όχι ο τίτλος του.

  Παραμένουν, βέβαια, άλλοι τρόποι παρανομίας, όπως η άγραφη ή αδήλωτη εργασία. Και συμφωνώ ότι οι κατώτατοι μισθοί δεν πρέπει να είναι παράλογα ψηλοί γιατί αυτό δημιουργεί είτε ανεργία είτε παρανομία. Γενικά, υπάρχει κίνδυνος παρανομίας και εκμετάλλευσης όταν οι νόμοι είναι παράλογοι.

  • Και το πιστεύω, ακράδαντα. Πώς ,διαφορετικά, πληρώνονται με χαμηλότερους μισθούς από τον κατώτατο, τόσες καθαρίστριες (Κύπριες και κοινοτικές) στα ξενοδοχεία;

 5. Εξακολουθώ να πιστεύω πως η καταβολή χαμηλότερων μισθών από όσο προνοεί η νομοθεσία ελάχιστη σχέση έχει με την ονοματολογία των επαγγελμάτων. Ειδικά το παράδειγμα του καθαριστή/καθαρίστριας ξενοδοχείου δεν το έχω αντιληφθεί. Εννοείτε ότι οι ξενοδόχοι δίνουν στους καθαριστές/καθαρίστριες ξενοδοχείων άλλο τίτλο, π.χ. καμαριέρα/καμαριέρης, και έτσι ξεφεύγουν (νόμιμα) από το διάταγμα; Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι νόμιμο, αφού η καμαριέρα ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με καθάρισμα και αποτελεί στην ουσία είδος καθαρίστριας.

  • Εννοείται πως ναι. Κατάγομαι από αμιγώς τουριστική περιοχή. Πώς δικαιούνται να πληρώνουν 400-500 ευρώ τους κοινοτικούς το καλοκαίρι; Μα με την παράκαμψη του νόμου (και την ανοχή του κράτους, βεβαίως βεβαίως)

  • Όσο για το αν η ΕΕ αποφάσισε τη θέσπιση κατώτατου μισθού στο 50% του διάμεσου έχεις -μάλλον- δίκαιο. Δε μπορώ να βρω την κοινοτική οδηγία. Από την άλλη, στην πιο κάτω έρευνα θα δεις πως ο κατώτατος μισθός ισχύει στις περισσότερες χώρες για όλα τα επαγγέλματα, και όχι για συγκεκριμένα όπως την Κύπρο.
   (http://www.eurofound.europa.eu/eiro/2005/07/study/tn0507101s.htm)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s