Αν ήμουν μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, θα ψήφιζα Θεοχάρους;

Το ερχόμενο Σάββατο, 17 Μαρτίου, το Ανώτατο Συμβούλιο του Δημοκρατικού Συναγερμού ψηφίζει τον υποψήφιο του κόμματος για την προεδρεία της κυπριακής δημοκρατίας, το Φεβρουάριο του 2013, σε έντεκα μήνες από σήμερα.

Υποψήφιοι είναι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης και η ευρωβουλευτής του κόμματος, Ελένη Θεοχάρους.

Ας δούμε τους υποψηφίους:

1) Νίκος Αναστασίαδης:

Γεννημένος στο Πέρα Πεδί Λεμεσού, πριν 66 χρόνια, νομικός. Εκλέγεται βουλευτής από το 1981, συμπληρώνοντας τριάντα ένα χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας, έχοντας περάσει από τις θέσεις
του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, διετέλεσε αρχηγός της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Ένωση από το 1991 έως το 2006, αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομάδας στον ίδιο οργανισμό, καθώς και μέλος και πρόεδρος της Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Βουλευτών από τον Οκτώβριο του 1990 έως το Σεπτέμβριο του1996. Διετέλεσε επίσης πρώτος αντιπρόεδρος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κύπρου.

Έχει, λοιπόν, πλούσια κοινοβουλευτική παρουσία, ενώ ως πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, έχει σήμερα το κόμμα του στα πιο ψηλά ποσοστά δεκαετίας. Απέκτησε δεκάδες πολέμιους, αλλά και ταυτόχρονα ηγετικό προφίλ, όταν ανέλαβε ως μόνος πολιτικός αρχηγός μεγάλου κόμματος την υποστήριξη του Σχεδίου Ανάν, το 2004. Αν και οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ δεν τον ακολούθησαν στη συγκεκριμένη άποψη, ο ΔΗ.ΣΥ παρέμεινε πρώτο κόμμα στις αμέσως επόμενες ευρωεκλογές, και στην πρώτη γραμμή σε όλες τις επόμενες εκλογικές μάχες. Η προσπάθεια διεμβολισμού από αποχωρήσαντες βουλευτές (Συλλούρης, Προδρόμου, Ερωτοκρίτου και άλλοι) δεν έχουν καθόλου καλά αποτελέσματα. Είναι ίσως ο πιο έμπειρος Κύπριος εν ενεργεία πολιτικός, μαζί με το Νίκο Κατσουρίδη του ΑΚΕΛ.

 2) Ελένη Θεοχάρους:

Γεννημένη στον Κάτω Αμίαντο Λεμεσού, πριν 59 χρόνια, γιατρός-λογοτέχνης. Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2001, Ευρωβουλευτής από το 2009. Διετέλεσε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής υγείας. Έχει εξαιρετικά πλούσια ανθρωπιστική δράση, αποσπώντας δεκάδες βραβεία για την ανθρωπιστική της δράση ως γιατρός του κόσμου σε πληγείσες περιοχές του τρίτου κόσμου και δεκάδες άλλες ως διακεκριμένη ποιήτρια.

Πολλοί θεωρούν πως η Ελένη Θεοχάρους κερδίζει το σεβασμό και την αγάπη όλων των Κύπριων ψηφοφόρων και πως έχει εξαιρετικές πιθανότητες να κερδίσει κάθε υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές. Η δράση της στην Ευρωβουλή θεωρείται εξαιρετικά μεγάλη και πολυσχιδής. Είναι όμως έτσι;

Η Ελένη Θεοχάρους δεν κατέχει κομματικό αξίωμα στο Δημοκρατικό Συναγερμό, οπότε η δράση της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως η πιο πρόσφατη θητεία της, αποτελεί ένα καλό κριτήριο για την αποτελεσματικότητα της ως πολιτικός (γιατί ως γιατρός, ακτιβίστρια και λογοτέχνης είναι ιδιαίτερα πετυχημένη).

Τα στατιστικά προέρχονται από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  εδώ.

Η Ελένη Θεοχάρους έχει μετριότατη επίδοση ως ευρωβουλευτής στις προτάσεις ψηφισμάτων. Ο έτερος ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ιωάννης Κασουλίδης, έχει 800% μεγαλύτερη δράση και ανάλογα μεγαλύτερη οι ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Τριανταφυλλίδης και Χατζηγεωργίου. Επίσης χαμηλότατη δράση στις προτάσεις ψηφισμάτων, αποδεικνύοντας την αδυναμία συνεργασίας με άλλους Ευρωπαίους ευρωβουλευτές έχουν και οι κ. Μαυρονικόλας και Παπαδοπούλου.

Ας μελετήσουμε και την δράση της Ελένης Θεοχάρους σε κάτι πιο απλό στην Ευρωβουλή, όπως είναι οι παρεμβάσεις στην Ολομέλεια. Δεν απαιτείται προεργασία, παρά μόνο παρουσία. Οπότε είναι ένας καλός δείκτης του πόσο ασχολείται και πόσο παρίσταται στην ολομέλεια.

Η Ελένη Θεοχάρους είναι τελευταία με διαφορά στις παρεμβάσεις στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Αυτό καταδεικνύει την ελάχιστη παρουσία της στην Ευρωβουλή, αλλά και την πολύ μικρή δράση της. Μάλλον δεν της αξίζουν οι 60 χιλιάδες περίπου ψήφοι που πήρε για να υπηρετήσει τους Κύπριους στο ανώτατο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ερωτήσεις που κάνει ένας ευρωβουλευτής είναι ό,τι πιο εύκολο. Δε χρειάζεται ούτε συνεργασία με άλλους ευρωβουλευτές, ούτε μόνιμη παρουσία στις συνεδριάσεις. Είναι λοιπόν, ό,τι πιο βολικό μπορεί να κάνει ένας ευρωβουλευτής για να δείξει δράση. Ας δούμε πώς τα καταφέρνει η Ελένη Θεοχάρους και εδώ.

Η Ελένη Θεοχάρους δεν νοιάζεται ούτε για τα μάτια του κόσμου. Ελάχιστες ερωτήσεις, υποδιπλάσιες κάθε Κύπριου συναδέλφου της. Και κάπως έτσι, πέφτει ο πύργος του τιτάνα της Ευρώπης με το γυναικείο όνομα. Όταν δεν υπηρετεί με αξιοπρέπεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πώς θα υπηρετήσει ως αρχηγός κράτους το λαό της;

Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να θεωρείται υποψήφια για πρόεδρος μια πολιτικός με ελάχιστη πολιτική δράση, μόνο και μόνο επειδή ήταν εξαιρετική ακτιβίστρια και λογοτέχνης. Είναι επίδοξη δελφίνος, με τεράστια δημοφιλία και δημοτικότητα και καλές πιθανότητες να περάσει κάθε υποψήφιο του καθεστωτικού κέντρου. Είναι σίγουρα εξαιρετική ως φιγουρατζής πολιτικός.

Απλά εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί να ψηφίσω την πιο αντιπαραγωγική ευρωβουλευτή στην ιστορία της Κύπρου για πρόεδρο.

8 thoughts on “Αν ήμουν μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, θα ψήφιζα Θεοχάρους;

  1. απο τους χάρτες σου λείπει και κατι ισως αμελητέο για σένα,σημαντικό για μας. Η Ελένη είπε ΟΧΙ το 2004. Τα άλλα είναι περιττά!

  2. Η κ Θεοχάρους είναι εναντίων του ACTA . Δέν είναι ανάγκη ένας ευρωβουλευτής να έχει άποψη σε όλα, φτάννει σε αυτά της αρμοδιότητας του, θέλω στην ευρωβουλή να υπάρχει και να ακούγετε η άποψη για ιατρικά θέματα.

    To σχέδιο αναν παραχωρούσε στις βάσεις δικαίωμα εκμεταλλευσης των χωρικών υδάτων (που 5 χρόνια μετά ανακοινώθηκε πως έχουν πετραίλεα – τυχαίο;)

    Ο κ Αναστασιάδης, ηταν υπέρ του σχεδίου, και διέγραψε απο το κόμμα τους βουλευτές που εναντιώθηκαν. Για εμένα η έννοια της δημοκρατίας είναι οτι ο βουλευτής είναι αντιπρώσωπος του λαού. Ο λαός δέν ήθελε το σχέδιο αναν. Οι βουλευτές που ήταν εναντίων σέβάστηκαν οτι οι Κύπριοι δέν ήθελαν το αναν, και μπράβω που δέν ακολούθησαν την γραμμή του κόμματος. Ο μόνος λόγος για διαγραφή θα ήταν αν ο ΔΗΣΥ είχε πεί πριν τις βουλευτικές οτι θα στήριζε το αναν, και οι βουλευτές του όχι παρ’όλα αυτά έβαλαν υποψηφιότητα με το ΔΗΣΥ.

  3. Αν και αργησα να το δω το άρθρο,οφείλω να πω ότι ειναι τεκμηριωμένο.Όμως να σε ρωτήσω κάτι ρε φίλε,δηλαδή εγώ που δεν είμαι κομματικός αλλά στο πρόσωπο της Θεοχάρους έβλεπα μια εθνικόφρονη αντιδιζωνική αντιομοσπονδιακή υποψήφιο και απέναντι της ένα πουλημένο νεναίκο,θα ψήφιζα δαγκωτό Θεοχάρους.Βγάλτε επιτέλους τις παρωπίδες στο συναγερμό γιατί καταντήσατε χειρότεροι απο το ΚΚΚ

    • Πουλημένο νεναίκο; Τότε γιατί η Θεοχάρους τον στηρίζει, ας πούμε; Η πολιτική δεν είναι άσπρο-μαυρο. Εγώ στη Θεοχάρους δε βλέπω (ακόμα) μια πολιτικό με πλούσια δράση, οπότε και την απέρριψα ως επιλογή. Ο ΔΗ.ΣΥ είχε το διευρυμένο ανώτατο συμβούλιο (το οποίο είχε μέσα λογής-λογης ανθρώπους, είναι αδιανόητο να πεις πως είναι εγκάθετοι Αναστασιάδη οι δημοτικοί σύμβουλοι κάθε δήμου), το οποίο και αποφάσισε.

      • Το διευρυμένο εδειξε πως αντιμετωπίζονται ατομα σαν τη Θεοχαρους.Δεν ειναι η τοπ πολιτικός αλλά τουλάχιστον εχει καλες θέσεις στο Κυπριακο.Σημερα οπως εκαταντήσαν τα πράματα σε Κύπρο και Ελλάδα η πολιτική πρέπει να είναι άσπρο-μαύρο

Σχολιάστε