Ο Julian Assange, τα Wikileaks και ο Βλαδίμηρος (sic) Πούτιν

Ένας άμεμπτος δημοσιογράφος-σκαπανεας. Ένα δίκτυο μυστικών συνεργατών να σκαλίζει όλες τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές του κόσμου και όχι μόνο. Το wikileaks, το παιδί του 40χρονου πολυ-ιθαγενή Julian Assange, λαθροβιεί στο διαδίκτυο από το 2006, με σκοπό να φέρει σημαντικές εξελίξεις και πληροφορίες στο κοινό, όπως στην αρχική τους σελίδα αναφέρουν. Είναι πράγματι έτσι τα πράγματα; Και πώς ο Βλαδίμηρος Πούτιν, που ξαναπήρε χθες την Προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μετά από ένα διάλειμμα ως πρωθυπουργός, για τα επόμενα έξη χρόνια, συνδέεται με τον ελεύθερο δημοσιογράφο;

Πολλοί έσπευσαν να τον αποθεώσουν. Η επανάσταση των Wikileaks είναι μια μεγάλη συνεισφορά στις δυτικές δημοκρατίες, θα γράψει ο Πάσχος Μανδραβέλης στην Καθημερινή. Η αποκάλυψη των σφαγών αμάχων στο Αφγανιστάν, της τρομοκρατίας των αστυνομικών αρχών της Κένυας, της φοροδιαφυγής της τράπεζας Barclays, του πυρηνικού ατυχήματος στο Ιράν, της τρομακτικής μεταχείρισης των κρατουμένων στις φυλακές του Γκουαντάναμο, ανασήκωσαν χιλιάδες φρύδια ανησυχίας και προκάλεσαν θυελλώδεις συζητήσεις για τις πραγματικές προθέσεις των κυβερνώντων του κόσμου.

Αρκούν όμως αυτές οι αποκαλύψεις για να δικαιολογηθεί η πρακτική του Αυστραλού δημοσιογράφου; Μήπως απεκάλυψε κάτι που δε γνωρίζαμε; Έφερε στο φως κάτι που ,τουλάχιστον, δεν υποπτευόμαστε; Η συνέχεια της ιστορίας, αδυνατεί να κατανοήσει το μυστήριο της πίστεως των ακόλουθων του Assange.

Είναι πραγματική ελευθερία η αποκάλυψη των διπλωματικών εγγράφων; Η καταφανής παραβίαση της Συνθήκης Διπλωματικών Σχέσεων της Βιέννης, κατά την οποία κάθε συνάντηση και ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ διπλωματών χαρακτηρίζεται από απόλυτη μυστικότητα είναι πιο σημαντική από την ανεξέλεγκτη ελευθερία του τύπου. Κι αυτό διότι φιμώνει τη διπλωματική ελευθερία ολόκληρων κυβερνήσεων.

Για παράδειγμα, εάν υπήρχε Wikileaks το 1962, θα ήταν αδύνατο να διαχειριστεί η Κρίση Πυραύλων στην Κούβα με την αντίστοιχη λεπτότητα και διακριτικότητα. Το ευγενές εθιμοτυπικό άγνοιας των Kennedy και Khrushchev στην εκατέρωθεν αλληλογραφία απέτρεψε μια πολεμική σύρραξη. Η επιστολή του τελευταίου, διακήρυττε casus belli εάν δεν απέρριπταν οι ΗΠΑ προηγούμενη δήλωση για εισβολή στην Κούβα εάν παρέμεναν ρωσικοί πύραυλοι στην Κούβα. Ο Kennedy, ωσάν να μην υπήρχε τέτοια επιστολή, προχώρησε σε ήπια απάντηση και ο Khryshchev συμφώνησε. Η ειρήνη -για την ώρα- επετεύχθη. Σε τέτοιες καταστάσεις της διεθνούς διπλωματίας, και είναι πάμπολλες, οι κινήσεις κάθε πλευράς διακυβεύουν την εξέλιξη μιας διπλωματικής σύγκρουσης σε πολεμική σύρραξη σε mutatis mutandis συνθήκες. Είναι οι στιγμές όπου εξ όνυχος οι διπλωμάτες αντιλαμβάνονται τις προθέσεις του αντιπαραβαλλόμενου λέοντα. Η διακριτικότητα, η λεπτότητα των χειρισμών, το τακτ της μυστικότητας δε μπορούν να συνυπάρξουν με τα Wikileaks.

Πρόκειται λοιπόν για ένα οικοδόμημα, το Wikileaks, με αμφίβολη επιτυχία. H ανακατασκευή ολόκληρων διπλωματικών πρακτικών είναι αναγκαία για να αποφύγουν το αίμα αμάχων να βάψει τα χέρια του Julian Assange. O βασιλιάς της ελευθεροτυπίας, λοιπόν, δεν κάνει τίποτα άλλο, από το να θέτει την ελευθερία του λόγου και της εξωτερικής πολιτικής σε κίνδυνο.

Δεν έφτανε η αμφίβολη αποτελεσματικότητα των πρακτικών του Wikileaks. Δεκάδες φήμες για παραποίηση στοιχείων, επιλεκτική δημοσιοποίηση και χειραγώγηση του όλου εγχειρήματος δίνουν και παίρνουν. Δε μπορούν παρά να δυναμώνουν με την εργοδότηση του Julian Assange, στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο διεθνούς εμβέλειας, Russia Today. Όπως από την ίδρυσή του το 2005, ο μιντιακός κολοσσός δεν έκανε καμία αναφορά στις δεκάδες κριτικές στον αυτοκράτορα του Κρεμλίνου, Βλαδίμηρου Πούτιν, όπως αρέσκονται να τον αποκαλούν οι Έλληνες «σύμμαχοι» του τελευταίου.

Ο Julian Assange, καλείται να υπηρετήσει τη δημοσιογραφία σε ένα μιντιακό δίκτυο που δεν αναφέρθηκε καθόλου στις βάσιμες υποψίες πρόκλησης του τρομοκρατικού κτυπήματος στη Ρωσία το 1999, ως αφορμή για νέα Ρωσο-Τσετσενική σύρραξη (δες εδώ), στον αποκλεισμό των μαζικών διαδηλώσεων του 2006 (δες εδώ), για τις περιέργως ευνοϊκές φορολογικές και επιχειρηματικές διευκολύνσεις σε επιφανείς ολιγάρχες της Ρωσίας, όπως οι  Roman Abramovich και Boris Berezovsky, για την αυξανόμενη περιουσία του ιδίου και των αξιωματούχων του. Είναι πράγματι δύσκολο να φανταστείς πιο ακραία κατάληξη για έναν «επικριτή της νέας παγκόσμιας τάξης» από το να εργοδοτηθεί στην κρατική τηλεόραση, υποχείριο του Βλαδίμηρου Πούτιν, θα αναφέρει στα tweets του, ο Ρώσος μεγιστάνας του αγγλικού τύπου, Alexander Lebedev.

Πρόκειται, για μια ακόμη Κλαύδια βρώμα θεών στην παγκόσμια δημοκρατία, απλά αυτή τη φορά οι θεότητες είναι ρωσικές, με τα δεκανίκια του πιο αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου. Ο Julian Assange, έκραξε δως μοι πα στω, και ο Πούτιν του έδωσε. Λοιπόν, του απομένει να κινήσει τη γη, ρωσοστρόφως.
Θα ήταν σοφότερο λοιπόν, ιντελιγκλέτσια και μπουρζουαζία να σκεφτούν διπλά πριν πανηγυρίσουν για τις όποιες νέες διαρροές του επίδοξου, και τόσο ύποπτα αφελούς, Julian Assange, ειδικά όταν απλά εξυπηρετεί τα συμφέροντα των «άλλων» και ποτέ τα δικά των.

Advertisements

5 thoughts on “Ο Julian Assange, τα Wikileaks και ο Βλαδίμηρος (sic) Πούτιν

  • Απόλυτα δικό μου Γιάννο! 🙂 Ο Assange αρχίζει να αμφισβητείται όλο και περισσότερο (δεν είδα βέβαια κάτι γραμμένο στα ελληνικά ρωσο-λατρικά έντυπα).

   • UPDATE: Με ενημέρωσε ο Ζήνωνας Τζιάρρας για παλαιότερο άρθρο του σε ανάλογο ύφος για τα wikileaks, χωρίς τη διασύνδεση με Ρωσία.
    Εξαιρετικός, εδώ http://t.co/h4eRHF9W

   • Δεν το αμφισβητώ! Να το στείλεις τότε για δημοσίευση και στον τύπο.

 1. Απεχθάνομαι τις κυπριακές εφημερίδες. Σου βάζουν μικρό όριο στις λέξεις κι αν η άποψή σου είναι «αιρετική» δε δημοσιεύεται (άντε Δευτερότριτα). Στο ίντερνετ η κκελλέ σου εν ήσυχη!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s