Κατάλογοι Διοριστέων Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Κύπρου, 2012: Κύκνειο Άσμα

Η ανεργία στους νέους στην Κύπρο δεν είναι κάτι που τώρα δημιουργήθηκε. Το 2007, η ανεργία σε άτομα έως τα 25 έφτανε το 10%, αλλά με την όξυνση της οικονομικής κρίσης, το ποσοστό αυτό μέσα σε 4 χρόνια διπλασιάστηκε.

Ενώ, λοιπόν, η Κύπρος έχει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευμένα εργατικά δυναμικά της Ευρώπης, αδυνατεί να απορροφήσει τους καταρτισμένους αυτούς νέους. Χιλιάδες νέοι επιστρέφουν στην Κύπρο μορφωμένοι, με πτυχία, μεταπτυχιακά και ξένες γλώσσες, αλλά συνήθως έχουν μηδενική εργασιακή εμπειρία ή κρίνονται από τους εργοδότες ως υπερ-καταρτισμένοι (overqualified στα κυπριακά).

Όσοι πτυχιούχοι έχουν τίτλο που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, αιτούνται να γίνουν εκπαιδευτικοί, είτε της προ/δημοτικής είτε της μέσης γενικής και τεχνικής εκπαίδευσης. Φιλόλογοι, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, καθηγητές ξένων γλωσσών, μαθηματικοί,  Κύπριοι και Ελλαδίτες, στριμώχνονται στους καταλόγους διορισμού της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα, με τη νέα ετήσια έκθεση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας της Κύπρου έχουμε:

 • 35644 που περιμένουν διορισμό. Μόνο για το 2010 έγιναν δεκτές 4866 αιτήσεις (14% αύξηση με πέρσι) και διορίστηκαν 427 μόνιμοι επί δοκιμασία, 1358 με σύμβαση και οι 257 έκτακτοι
 •  Η εκπαιδευτική υπηρεσία εργοδοτεί 12476 εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες, σχεδόν το 1/3 όσων περιμένουν διορισμό
 • Οι αιτήσεις για διορισμό στη μέση εκπαίδευση αφορούν το 70%, ενώ το ποσοστό εργοδότησης καθηγητών μέσης στην εκπαιδευτική υπηρεσία είναι το 50% (επί συνόλου εργοδοτούμενων στην εκπαιδευτική υπηρεσία). Από μόνο του, δεικνύει το τεράστιο πρόβλημα, ειδικά στη μέση γενική εκπαίδευση.
 • Οι αντικαταστάσεις έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 9 χρόνια, με ποσοστό που αγγίζει το 195%, με μόνο το 7% να αφορά άδειες μητρότητας. Το κόστος των αντικαταστάσεων ανήλθε από τα 2,8εκ. το 2001, στα 8,7 εκατομμύρια το 2010. Οι αντικαταστάσεις παρουσιάζουν τρομερό πρόβλημα, καθώς πολλές αιτήσεις αντικατάστασης γίνονται από Τετάρτη έως Δευτέρα, με αποτέλεσμα το 1/3 της πληρωμής του αντικαταστάτη να αφορά μη εργάσιμο χρόνο.
 • Κατά το 2010 έγιναν μόνο 294 αφυπηρετήσεις και 15 παραιτήσεις ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ.
 • Ο μέσος όρος διορισμός είναι ως εξής

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο μέσος όρος για ένα δάσκαλο που εγγράφεται σήμερα στους καταλόγους είναι τα 14 χρόνια. Η κατανομή ηλικίας των εκπαιδευτικών σε υπηρεσία, βέβαια, δεν είναι το ίδιο «ενθαρρυντική» (δες πιο κάτω).

ΜΕΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη μέση εκπαίδευση ο μέσος όρος στις πιο πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 20 χρόνια αναμονής.

 • Ενώ ο μέσος όρος διορισμού είναι γύρω στα 15 έτη, το μέλλον με την παρούσα κατάσταση φαντάζει ακόμη πιο δυσοίωνο για τους φερέλπιδες εκπαιδευτικούς. Το περισσότερο εργατικό δυναμικό της εκπαιδευτικής υπηρεσίας είναι κάτω των 60, και δεν αναμένεται κάποιο κύμα μαζικών αφυπηρετήσεων/παραιτήσεων.

Οι προκλήσεις για το πώς η πολιτεία θα αντιμετωπίσει τους αδιόριστους «εκπαιδευτικούς» είναι τεράστιες. Μερικές δικές μου προτάσεις είναι:

1. Σύσταση εξετάσεων για διορισμό.

Οι εξετάσεις μπορούν να μοριοδοτούν όσους είναι κοντά στο διορισμό, σε σημείο τόσο, ώστε σε μερικά χρόνια να μην υπάρχει μοριοδότηση υποψηφίων. Έτσι, μόνο, θα έχουν ελπίδα για διορισμό, νέοι απόφοιτοι. Είναι άλλωστε, ευκταίο, να διορίζεται κάποιος εκπαιδευτικός σε μικρή ηλικία, και όχι μερικά χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση.

Έχω βρει σε περσινό Φιλελεύθερο, την πρόταση του τέως υπουργού Παιδείας κ.Δημητρίου το οποίο ορίζει  μια μεταβατική περίοδο δέκα χρόνων για την έναρξη εξετάσεων, κατά την οποία οι διορισμοί να γίνονται από την ΕΕΥ από τους υφιστάμενους καταλόγους και από τους καταλόγους Β, οι οποίοι θα καταρτίζονται στη βάση νέας διαδικασίας ανά διετία. Τα κριτήρια κατάταξης στους πίνακες Β θα είναι: εκπαιδευτική προϋπηρεσία μέχρι 20 μονάδες, πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα μέχρι οκτώ μονάδες, υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά μέχρι έξι μονάδες (τρεις μονάδες για κάθε έτος), πείρα σε συ-
ναφείς τομείς με την ειδικότητα μέχρι τέσσερις μονάδες, έτος απόκτησης πτυχίου μέχρι 20 μονάδες και γραπτές εξετάσεις μέχρι 30 μονάδες. Με βάση το σχέδιο αυτό, το οποίο σε περίπτωση που συμφωνηθεί αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2012, υπολογίζεται ότι το ποσοστό διορισμού από κάθε πίνακα ανά έτος θα είναι:
2012: 90% από τον Α και 10% από το Β
2013: 80% από τον Α και 20% από το Β
2014: 70% από τον Α και 30% από το Β
2015: 60% από τον Α και 40% από το Β
2016: 50% από τον Α και 50% από το Β
2017: 40% από τον Α και 60% από το Β
2018: 30% από τον Α και 70% από το Β
2019: 20% από τον Α και 80% από το Β
2020: 10% από τον Α και 90% από το Β
2021: 0% από τον Α και 100% από το Β.

Δε γνωρίζω αν συμφωνήθηκε, πάντως, ΕΑΝ  γίνονται αξιοκρατικά οι εξετάσεις, φαίνεται αρκετά καλή πρόταση, που όμως δε σημαίνει πως θα διορίζονται περισσότεροι. Ελπίζω αυτό να το καταλάβουν οι μαθητές λυκείου (και οι γονείς τους).

2. Ορθός επαγγελματικός προσανατολισμός των υποψηφίων των παγκυπρίων μακριά από την Ελληνική Φιλολογία (αν ενδιαφέρονται μόνο να γίνουν καθηγητές μέσης) και ειδικότερα από τις παιδαγωγικές σχολές. Ειδικά οι τελευταίες, έχουν εξαιρετικά συγκεκριμένο αντικείμενο, το οποίο δεν καλύπτει τομείς του ιδιωτικού τομέα.

Είναι λοιπόν, στα χέρια της Υπηρεσίας επαγγελματικού προσανατολισμού, αλλά και στο ίδιο το κράτος, να ενημερώσει για τις ισχνές ελπίδες διορισμού στην εκπαιδευτική υπηρεσία, και στην καθοδήγηση σε άλλα επαγγέλματα, και γιατί όχι στη διευκόλυνση δημιουργίας νέων τομέων υψηλά εξειδικευμένης απασχόλησης.

11 thoughts on “Κατάλογοι Διοριστέων Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Κύπρου, 2012: Κύκνειο Άσμα

  • Έλα σε επικοινωνία με την επιτροπή εκπαιδευτικής υπηρεσίας Κύπρου (βέβαια, αν διάβασες το άρθρο οι χρόνοι αναμονής είναι τεράστιοι)

   • Τηλέφωνο επικοινωνίας ποιο είναι;;; είδα για τον χρόνο αναμονής…

   • Για πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων για εγγραφή στους καταλόγους διοριστέων και άλλων στοιχείων 00357 22602629

  • Na min kaneis ta xartia sou agapite mou, den exeis thesi stous katalogous tis kiprou. Den to katalavenete oti iparxei kai edw anergia? Eleos, e3aitias sas afxanetai ragdaia i anergia Meinete stin patrida sas kai palepste gia na vgei apo tin krisi…

 1. στην κυπρο υπαρχει κορεσμος σε ουλλα τα επαγγελματα τζιαι εν φυσικο που την στγμη που ειμαστε μια πολλα μιτσια οικονομια διχα βιομηχανια τζιαι ερευνητικα κεντρα.Καθε γειτονια εσσιει υπεραρκετα ιατρεια ,φαρμακεια , ωδεια , φροντιστηρια κλπ.Ηρτεν τζιαι η κριση τζιαι οι σσιλλιαες αδελφοι εξ Ελλαδος τζιαι τα πραματα εγιναν ακομα σσιροττερα. Αν καποιος νεος θελει οπωσδηποτε να μεινει στο νησι , ενναπρεπει να σπουδασει κατι που να εσσιει σχεση με τον τουρισμο, με οικονομικα η με υπολογιστες.Τωρα αν θελει να σπουδασει κατι που του αρεσκει, μπορει να βρει το δρομο του στο εξωτερικο, αλλα εννα πρεπει να εσσιει υποψη του οτι εννα ζησει για παντα στα ξενα τζιαι τουτη η σκεψη κρουζει την καρκιαν.

 2. τον καιρό όμως που οι χιλιάδες Κύπριοι φοιτητές εσπουδάζαν δωρεάν στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, ήμασταν καλοί οι Κυπραίοι να ανοίγουμε το χέρι μας και να παιρνουμε τα δωρεάν αναγνωρισμένα πτυχία και τη δωρεάν φοίτηση από την Ελλάδα. Εν θωρείτε που μας εφάν οι μαύροι δαμέσα δα τζιαι εφταίξαν οι χιλιάδες καλαμαράδες που σας τρων τις θέσεις!!!!!! όποιος εν θέλει να δουλέψει πέντε μέρες κοσιηνίζει! όσο για την κρίση της Ελλάδας φταίμε και εμείς οι Κύπριοι που απολαμβάνουμε τους φόρους του ελληνικού κράτους εδώ και χρόνια τώρα, βοηθώντας στο ξέπλυμα των εταιρικών φόρων, ενώ κανονικά θα έπρεπε να τους απολαμβάνουν οι Έλληνες (Hello… η Κύπρος δεν είναι τυχαία που λέγεται φορολογικός παράδεισος) !!! όπως και στο πιο πάνω σχόλιο, τι είναι εκείνο που παράγει η Κύπρος άραγε και παίρνουμε όλοι τόσο παχουλούς μισθούς στο δημόσιο, μήπως είμαστε πιο έξυπνοι ή πιο δουλευταράδες? ΟΧΙ αγαπητοί μου, απλώς ζούμε με τους φόρους άλλων κρατών. Ξυπνάτε … όσοι εφάν , εφάν! Τωρά που εννά μετακομίσουν ούλλες οι offshore που την Κύπρο εννά μας δω!

 3. O Θεός να δίνει δύναμη σε όλους τους εκπαιδευτικούς να αντέχουμε τους καρεκλοκένταυρους που κυκλοφορούν αναμεσά μας και που καθημερινά υποτιμούν ακόμη περισσότερο την νοημοσύνη των άλλων.Αίσχος!

 4. Αν σας ήταν εύκολο να με ενημερώσετε: γράφτηκα στον κλάδο των φιλολογικών το 2004, πόσος είναι περίπου ο χρόνος αναμονής για μόνιμο διορισμό?

  • Με ρυθμό διορισμών 80-100 φιλολόγων το χρόνο, μπορείτε και μόνη σας να κάνετε τα μαθηματικά.
   π.χ. Εάν είσαστε νούμερο2000, θα σας πάρει 20-25 ΑΚΟΜΗ χρόνια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s