ACTA και Κύπρος(4): Faith in E.U Restored


Δήλωση του Επιτρόπου κ. Karel De Gucht για την ACTA (Anti-Counterfeiting Συμφωνία κατά της Παραποίησης)

Είμαι ευτυχής να πω ότι σήμερα το πρωί τους συναδέλφους μου Επιτρόπους να συζητηθεί και να συμφωνηθεί σε γενικές γραμμές με την πρόταση μου να παραπέμψει την συμφωνία ACTA στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Σχεδιάζουμε να ζητηθεί από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης για να εκτιμήσει κατά πόσον είναι ασυμβίβαστη η ACTA – με οποιονδήποτε τρόπο – με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες της ΕΕ, όπως η ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης ή της προστασίας των δεδομένων και του δικαιώματος ιδιοκτησίας στην περίπτωση της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Όπως αναμφίβολα γνωρίζετε, στο πλαίσιο της θεσμικής διαδικασίας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη περάσει την ACTA στις εθνικές κυβερνήσεις για την επικύρωση. Το Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την ACTA, το Δεκέμβριο και επέτρεψε στα κράτη μέλη να υπογράψουν. Η Επιτροπή έχει επίσης περάσει την ACTA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για συζήτηση και μια μελλοντική ψηφοφορία.

Τούτου λεχθέντος, πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την ευθύνη να παρέχει κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μας και το ευρύ κοινό με τις πιο λεπτομερείς και ακριβείς πληροφορίες. Έτσι, η παραπομπή θα επιτρέψει την κορυφή της Ευρώπης δικαστήριο να διευκρινίσει ανεξάρτητα τη νομιμότητα της συμφωνίας αυτής.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η διαδικασία επικύρωσης της ACTA προκάλεσε μια πανευρωπαϊκή συζήτηση για την ACTA, η ελευθερία του διαδικτύου και τη σημασία της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας της Ευρώπης για τις οικονομίες μας.

Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής: Συμμερίζομαι την ανησυχία των ανθρώπων για αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους τόσο ενεργά – ειδικά πάνω από την ελευθερία του διαδικτύου. Και εγώ επίσης να καταλάβουμε ότι υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το τι πραγματικά ACTA θα σημαίνει για αυτά τα βασικά ζητήματα στο τέλος της ημέρας.

Έτσι πιστεύω ότι η θέση για την ACTA από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι ένα βήμα που απαιτείται. Αυτή η συζήτηση πρέπει να βασίζεται σε γεγονότα και όχι από την παραπληροφόρηση ή την φήμη που έχει κυριαρχήσει κοινωνικά media sites και blogs τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως έχω εξηγήσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε αρκετές περιπτώσεις, η ACTA είναι μια συμφωνία που έχει ως στόχο να αυξήσει τα παγκόσμια πρότυπα της επιβολής των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Αυτές οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές διαφυλάσσονται ήδη στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτό που μετράει για μας είναι να πάρει και άλλες χώρες να υιοθετήσουν τους έτσι ώστε οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μπορούν να αμυνθούν κατά κατάφωρη αντιγραφή των προϊόντων και των έργων τους, όταν κάνουν τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Αυτό σημαίνει ότι η ACTA δεν θα αλλάξει τίποτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα έχει σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πνευματική ιδιοκτησία είναι η κύρια πρώτη ύλη της Ευρώπης, αλλά το πρόβλημα είναι ότι σήμερα αγωνίζονται για την προστασία της εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό πλήττει τις επιχειρήσεις μας, καταστρέφει θέσεις εργασίας και βλάπτει τις οικονομίες μας. Αυτό είναι όπου η ACTA θα αλλάξει κάτι για όλους μας – δεδομένου ότι θα βοηθήσει στην προστασία θέσεων εργασίας που σήμερα χάνονται λόγω παραποιημένων και πειρατικών προϊόντων ύψους 200 δισ. ευρώ επιπλέουν γύρω στις παγκόσμιες αγορές.

Έτσι, επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: η ACTA θα αλλάξει τίποτα για το πώς χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο σήμερα και ιστοσελίδες κοινωνικής – δεδομένου ότι δεν εισάγουν νέους κανόνες. ACTA βοηθά μόνο να επιβάλει ό, τι είναι ήδη νόμος σήμερα.

Η ACTA δεν θα λογοκρίνει ιστοσελίδες ούτε θα τις κλείσει, η ACTA δεν θα παρεμποδίσει την ελευθερία του διαδικτύου ή της ελευθερίας του λόγου.

Ας ξεκαθαρίσει την ομίχλη της αβεβαιότητας και της ACTA τίθεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων η ανεξάρτητη δικαστική αρχή μας: το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Η σαφήνεια αυτή θα πρέπει να βοηθήσει να υποστηρίξει μια ήρεμη, αιτιολογημένη, ανοιχτή και δημοκρατική συζήτηση για την ACTA – είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα είναι επίσης σε επαφή με τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να εξηγήσουν αυτό το βήμα και γιατί θα είχε νόημα να κάνουν την ίδια κίνηση.

Συγχαρητήρια στην Ευρωπαική Ένωση για τις πρωτοβουλίες της!

Πραξούλα Αντωνιάδου-Κυριακου: Είσαι και στο κόμμα των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων, τρομάρα σου!

ACTA και Κύπρος(1): Τι είναι

ACTA και Κύπρος(2): Η κυβέρνησηΧριστόφια την επικύρωσε

ACTA και Κύπρος(3): Γιατί η βουλή πρέπει να την καταψηφίσει

Advertisements

2 thoughts on “ACTA και Κύπρος(4): Faith in E.U Restored

  1. Αυτός ο επίτροπος είναι ο διαπραγματευτής της ΕΕ για την ACTA. H ACTA είναι ενα ασαφές κείμενο. Ασαφή κείμενα δέν πρέπει να γίνονται νόμοι. Ας μας εξηγήσει πώς χωρίς να παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα οπως ισχυρίζετε, οι εταιρίες θα δικαιούνται να μάθουν τα στοιχεία αυτών που αυτές υποπτεύονται ότι καταπατούν τα copyright τους. Και άς μας εξηγήσει πώς θα στοιχειωθετείται μια υπόθεση πειρατείας με τι τεκμήρια; Θα παρακολουθούνται τα πακέτα που ανταλλάζουμε απο τους υπολογιστές μας; Τί εννοεί με το other relevant information το κεφ 3.1.2; «promote collection and analysis of statistical data and other relevant information concerning infringements of intellectual property rights»

    • Συμφωνώ απόλυτα. Ο Κασουλίδης είπε πως ακόμη κι αν εγκριθεί ως σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο από το Δικαστήριο Κοινοτήτων, η Ευρωβουλή είναι αδύνατον να το εγκρίνει. Μόνο οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές δέχτηκαν πάνω από 1000 κυπριακά μέηλ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s