Περιρρέουσα ατμόσφαιρα 2012

Η ρητορική μίσους:

  • Θεμελιώνεται στο στερεότυπο
  • Απαντά εύκολα στα ερωτήματα και στις αμφιβολίες
  • Στερεί τη λεκτική αντιπαράθεση, διότι στηρίζεται σε οικουμενικές αλήθειες
  • Προσφέρει ασφάλεια στο ακροατήριο. (Laila Sumpton)

Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη στη Νέα Υόρκη, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, παρουσία και συνεπικουρία του  γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Όπως φαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν, ουσιαστικά υπάρχουν πολλά που χωρίζουν τις δύο πλευρές, αλλά οι συνομιλίες δε διακόπτονται, οπότε υπάρχει ακόμη η προοπτική τελικής συμφωνίας. Η συμφωνία (εδώ), κάνει ,ξεκάθαρα, λόγο για πολυμερή διάσκεψη ΑΝ τηρηθούν ΟΛΟΙ οι πιο κάτω όροι:
1) Εγκριθεί η έκθεση προόδου από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
2) Η έκθεση του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα, Αλεξάντερ Ντάουνερ είναι θετική ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗ ΜΕ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
3) Η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας συμφωνήσει.
4) Η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων συμφωνήσει.

Προσωπικά, θεωρώ πως τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις που έθεσε το Εθνικό Συμβούλιο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι δεσμεύσεις ήταν: Μη αποδοχή χρονοδιαγραμμάτων, επιδιαιτησίας, ή σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης χωρίς να υπάρξει συμφωνία στα ουσιώδη θέματα που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος, καθώς και τηνπρόβλεψη ότι, για τη σύγκληση μιας τέτοιας διάσκεψης, απαιτείται η συγκατάθεση και των δύο πλευρών.

Η συνέχιση των συνομιλιών δεικνύει την ύπαρξη πιθανότητας (έστω και μικρής) για τελική συμφωνία των δύο μερών.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για άλλη μια φορά θέτουν το στίγμα τους. Ένα στίγμα που στέκει βαρύ σαν πέλεκυς πάνω από το κυπριακό, κατακερματίζοντας και επηρεάζοντας τις προοπτικές λύσης, την κοινή γνώμη και την λαϊκή άποψη περισσότερο κι από τους ίδιους τους πολιτικούς.

Στόχος αυτή τη φορά, ήταν η επιδίωξη από τα μέσα να πείσουν πως ο οδηγός του κυπριακού, ανεξαρτήτως της πλευράς μας, αν τηρούνται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι -μοναδικός- ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Εδώ βλέπουμε αποσπάσματα από την ημερήσια «Σημερινή«, μια από τις πιο μεγάλες σε κυκλοφορία εφημερίδες της Κύπρου.

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είναι σίγουρα μια πολύ κακή επιλογή για ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα για το κυπριακό. Συχνά μεροληπτεί και ξεχνά ακόμη και τα ίδια τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λόγου χάριν, αποκάλεσε την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαική Ένωση, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, «ανάληψη της προεδρίας από τους Ελληνοκυπρίους«. Η δήλωση αυτή, πέραν από προκλητική είναι και λανθασμένη, καθ’ότι αντιβαίνει στο ψήφισμα 186/1964 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έδωσε την ετυμηγορία ότι οι εναπομείναντες Ελληνοκύπριοι διοικούν ένα κράτος που συνεχίζει να είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και να εκπροσωπεί όλους τους Κυπρίους.

Έτσι, λοιπόν, αποφασίστηκε να φορτωθεί στις πλάτες του -μάλλον κακού διαπραγματευτή και σίγουρα κακού επικοινωνιακά- Α.Ντάουνερ, ο ρόλος του αδίστακτου hitman, που σε μια νύχτα θα αφανίσει τον κυπριακό ελληνισμό και θα διαλύσει την στέρεη -;- κυπριακή δημοκρατία.

Βεβαίως, όπως θα δούμε στο πιο πάνω απόσπασμα από το πρωτοσέλιδο της «Σ», αποφεύγεται ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ να τονίσει πως η πολυμερής διάσκεψη θα συγκληθεί ΚΑΙ μετά από διαβούλευση των δύο μερών. Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης.


Η εφημερίδα, στις εσωτερικές σελίδες (απόσπασμα πάνω), συνεχίζει πιο ήπια, καθ’ότι αναγνωρίζει πως η μη ειδική αναφορά στην επίλυση εσωτερικών πτυχών ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ από την ταυτοσημία προόδου με περίληψη των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η ρητορική μίσους είναι το μόνο αποκούμπι τους λοιπόν. Η κατασκευή τειχών εθελοτυφλίας, η δημιουργία μιας φαντασιακής πραγματικότητας ενός λαού υπό διωγμό. Και τα καταφέρνουν περίφημα.

Είναι κατανοητό πως συντάσσεται ένα μέτωπο, για ακόμη μια φορά, το οποίο τρέμει την αλλαγή, τη διαβούλευση, την απελευθέρωση -εν τέλει- με αρχές που θέσαμε από το 1976 και ομόφωνα ενέκρινε το Εθνικό Συμβούλιο εδώ και 23 χρόνια. Μια νέα περιρρέουσα ατμόσφαιρα, με σημαδεμένες τράπουλες, ξένους πράκτορες, αμερικανο-βρεττανικά σχέδια, τουρκικές κατακτήσεις και μια Κύπρο στη μέση, αβοήθητη στο έλεος του διεθνούς ραπίσματος.

Advertisements

One thought on “Περιρρέουσα ατμόσφαιρα 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s