Ο φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής Ανδρέας Λοβέρδος, οι εξετάσεις για ειδικότητα και άλλα σύντομα ανέκδοτα

Ο πρώτος σε σταυρός βουλευτής της Ελλάδας, ο Ανδρέας Λοβέρδος, προχωρεί στη νομοθέτηση εξετάσεων για εισαγωγή στην ειδικότητα. Μπράβο, θα πουν πολλοί. Ήταν καιρός για λίγη αξιοκρατία στο χανείο τούτο. Οι φοιτητές πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα στηρίζουν τέτοιες πολιτικές, που αρνούνται το αναχρονιστικό καθεστώς στη χώρα.

Τα πράγματα δεν έχουν ακριβώς έτσι. Το προσχέδιο νόμου (εδώ) δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχεια της κυβερνητικής πρακτικής Παπανδρέου-Παπαδήμου, ικανοποιώντας όσους έχουν λόγο (ήδη γιατρούς, μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια), αφήνοντας στο περιθώριο τους νέους γιατρούς. Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια ανάδειξης ενός αέρα μεταρρυθμιστή που θα φιλελευθεροποιήσει  κάθε στεγανό της χώρας και θα αναπτύξει ανταγωνιστικό των ευρωπαϊκών σύστημα υγείας, το προσχέδιο νόμου, που θα παραδώσει παραίτηση αν δε ψηφιστεί δείχνει την αλήθεια.

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο προβλέπει την ίδρυση ενός ειδικού φορέα, του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Επιστημών Υγείας, το οποίο θα έχει το λόγο για το πόσες θέσεις ειδικότητας θα δίνονται ανά έτος. Είναι προφανές, με μέλη να είναι οι Ιατρικές Εταιρίες (Παιδιατρική, Χειρουργική, Γυναικολογική κ.ό.κ), ότι το επάγγελμα του γιατρού θα γίνει ένα αφάνταστα κλειστό επάγγελμα, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι επιλέξουν την ειδικότητα στο εξωτερικό. Καταστρέφει τόσο τους φοιτητές, όσο και τους εν αναμονή, που βλέπουν τα χρόνια που έχασαν στο περίμενε να πηγαίνουν χαμένα με την ελάττωση των θέσεων.

Ο κ.Ανδρέας Λοβέρδος, αδυνατεί να κατανοήσει -ή μάλλον δεν ενδιαφέρεται γι’αυτό- το ιατρικό επάγγελμα. Ενσωματώνεται στο νόμο η συνεχής ιατρική εκπαίδευση για τους επικουρικούς γιατρούς, ενώ το ίδιο το υπουργείο απαγορεύει την άδεια για ιατρική εκπαίδευση (Αρ.Πρωτ. Υ10α/Γ.Π.78234 ). Προφανώς, δεν τον ενημέρωσε κατάλληλα ο πτυχιούχος θεατρικών σπουδών, Δημήτριος Πάνου, προσωπικός του σύμβουλος στο υπουργείο υγείας (απόφαση εδώ).
 
Η προσπάθεια για εξευτελισμό του γιατρού στην Ελλάδα είναι συνεχής. Οι αμοιβές του πολυδιαφημισμένου ΕΟΠΥΥ κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό είναι πως παιδίατρος με 1000 ασθενείς το μήνα (δηλαδή 40/μέρα, πολύ βαρύ πρόγραμμα) θα έχουν αμοιβή 1100(!!!!!!!) ευρώ (εδώ η πηγή).
 
Η μετανάστευση δε μπορεί να είναι η μόνη λύση και ελπίδα του φοιτητή και του νέου γιατρού. Ας ενημερώσει ο πολύς κύριος Μόσιαλος (διδάκτωρ πολιτικών της υγείας στο LSE) τον κ.Λοβέρδο για την Ευρωπαική Οδηγία για 4 εφημερίες το μήνα. Αντ΄αυτού, οι ειδικευόμενοι περνούν έναν 2ο στρατό στην ειδικότητά τους, κάνοντας μέχρι και 10(απλήρωτες) εφημερίες το μήνα. Τα ψέματα και η κοροιδία δε σταματούν εδώ. Αντί να διορίζουν και να βολεύουν ανειδίκευτους σε αχρείαστες θέσεις (20 κηπουροί στον ανύπαρκτο κήπο του Ευαγγελισμού), ας επενδύσουν λοιπόν στην υγεία. Ας σταματήσουν τη φρικαλέα θέσπιση «Συντονιστών» των νεο-σύστατων «Επιστημονικών Εταιριών’ με τα υπερπρονόμια ορισμού κριτηρίων επιλογής, μοριοδότησης, νέων αναγκών για ειδικότητες, αξιολόγησης, ως άλλοι βασιλείς!
 
Είναι καιρός να πάρουμε θέση. Ή με τους γιατρούς και με τους ασθενείς ή με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ή με το δίκαιο αίτημα για σοβαρή ιατρική εκπαίδευση με αξιοκρατικά κριτήρια ή με το ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΛΑΟΣ. Ή με τα παιδιά των καθηγητών/ΠΑΣΟΚΩΝ, τους ΠΑΣΠίτες τους ΔΑΠίτες ή με την αξιοκρατία.
 
Να τον χαίρεστε στο ΠΑΣΟΚ το νέο σας καταλληλότερο κ.Ανδρέα Λοβέρδο. Μαθαίνουμε με χαρά την δημοσκοπική του υπεροχή στην «επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ». Ας μας ενημερώσετε και πότε ξημερώνει μέρα για τους Έλληνες!
 
Για καλύτερη ανάλυση του προσχεδίου σας παραπέμπω:
Δρ. Βασίλης Θεοδωρόπουλος, συντονιστής Δ/ντης ΕΣΥ
Κίνημα Νέων Ιατρών
Δρ. Αναστάσιος Θεοδωρίδης, ειδικεύομενος Ιατροδικαστικής, εργαστήριο τοξικολογίας ΑΠΘ
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s