Τα σλάλομ του Δημήτρη Χριστόφια

Δημοσιεύθηκε, χθες, στην εφημερίδα Σημερινή, απόσπασμα απόρρητου εγγράφου του υπουργείου Εξωτερικών της κυπριακής δημοκρατίας, ημερομηνίας 3/9/2009, το οποίο καταγράφει τα όσα έγιναν στη διήμερη επίσημη επίσκεψη του προέδρου Χριστόφια στη Συρία.

Το απόσπασμα ξεγυμνώνει τον πρόεδρο Χριστόφια και τους χειρισμούς του, καθώς τα επιχειρήματα που έθετε η κυβέρνηση τις μέρες μετά την τραγωδία στη ναυτική βάση στο Μαρί, έκαναν λόγο για άγνοια του προέδρου για τις διπλωματικές πρακτικές που ακολουθήθηκαν και είχαν ως επακόλουθο το να μείνουν 93 εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτική ύλη στην Κύπρο.

Το έγγραφο, συνοπτικά, αποδεικνύει πως η απόφαση για κράτηση του φορτίου του υπό κυπριακή σημαία Monchegorsk, ήταν πολιτική, και είχε απώτερο σκοπό την επίτευξη/διατήρηση καλών σχέσεων με τη Συρία και το Ιράν.

Ας αποδεχτούμε, ως σύμβαση, πως τα κόμματα, έχουν πολιτική πρόθεση από τις διαρροές εγγράφων, τις προεδρικές, και πως δε νοιάζονται για την «συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων που εγείρονται ενώπιον της χώρας μας». Ο Δημήτρης Χριστόφιας, ανεξαρτήτως προθέσεων, τι πέτυχε με την » προσεκτική πολιτική και διπλωματική διαχείριση (του φορτίου) για προστασία των συμφερόντων της χώρας μας» ;

  • Διακοπή δρομολογίων Λατάκειας-Αμμοχώστου –> Αρνητικό. Τα δρομολόγια Λατάκειας Αμμοχώστου δεν διεκόπηκαν, παρά τις ελπιδοφόρες διαρροές σε παραπολιτικούς κύκλους
  • Θετική έκθεση της Ισλαμικής Διάσκεψης 2009 –> Αρνητικό. H επόμενη ισλαμική διάσκεψη που έλαβε χώρα μετά την επίσκεψη (Μάιος 2010 στο Τατζικιστάν) και τα διαβήματα Χριστόφια στη Συρία και Ιράν ήταν όσο αρνητική όσο και οι προηγούμενες (δες τα ψηφίσματα εδώ, σελίδα 21). «Πετύχαμε» για ακόμη μια φορά τη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής κοινότητας ως κράτος στη διάσκεψη. Ακόμη, τα ψηφίσματα έκαναν λόγο για μαζική απειλή της ειρήνης στην Κύπρο από τις ναυτικές και αεροπορικές βάσεις των ελληνοκυπρίων, και για επιθυμία άμεσης άρσης της απαράδεκτης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.

Ποιος άραγε νομιμοποίησε την κυβέρνηση να αψηφήσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 1737  και 1803, που κάνουν λόγο για εμπάργκο στην πώληση, δωρεά και ανταλλαγή οπλισμού με Συρία και Ιράν από τα κράτη μέλη; Ποιος νομιμοποίησε τον Δημήτρη Χριστόφια να αγνοεί επιδεικτικά εταίρους και αποφάσεις της Κομισιόν, έστω και για συζήτηση πρόθεσης για αρωγή σε πολεμοφόδια των ισλαμιστικών προτεκτοράτων;

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, επέλεξε το δρόμο ενός αδέσμευτου πολιτικού, που αγνοεί τη σύντομη διπλωματική ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αγνοεί τους συμμάχους της Ευρωπαικής Ένωσης, αυτοεξορίζεται ως εγγύτερος στη Συρία παρά στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, και αναζητεί συντρόφους σε χώρες με ασαφή ή και αμφιλεγόμενα πολιτικά καθεστώτα, προτεκτοράτα ιδεολογημάτων που δεν έχουν καν την επίφαση δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «διπλωματικό ελιγμό» του προέδρου Χριστόφια. Ο χαρακτηρισμός του θα ήταν πιο επιτυχής αν περιέγραφε το σλάλομ του προέδρου, αβέβαιο και ανεπιτυχές, που  το προδιαγεγραμμένο ολίσθημά του οδήγησε σε στην τεράστια καταστροφή. Καταδεικνύει την ανυπαρξία της κυπριακής διπλωματίας. Ελάχιστοι υπάλληλοι, λιγοστά προξενεία, ακόμη λιγότερες πρεσβείες.

Οι σπασμωδικές κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας στράβωσαν τον γιαλό του ενός πλοίου που ήδη αρμένιζε στραβά.

Είναι πλέον εμφανές, πως πέραν των τεχνοκρατικών ευθυνών φύλαξης και πυροπροστασίας των εμπορευματοκιβωτίων, ανώτερες και σημαντικότερες, είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και του ίδιου του προέδρου.

Αναμένουμε να δούμε κατά πόσον αυτή τη φορά οι παραιτήσεις, οι παύσεις και οι διαθεσιμότητες θα οδηγήσουν σε ποινική δίωξη των υπευθύνων.

Όποιος υπερασπίζεται τον Δημήτρη Χριστόφια και τις πολιτικές του πρακτικές, λοιπόν, αυτός έχει τα πραγματικά «μικροκομματικά συμφέροντα και σκοπιμότητες», και όχι η πλειοψηφία των ενεργών πολιτών, που ασκούν το δικαίωμα στην κριτική αυτών που κατέχουν τα πολιτειακά αξιώματα.

(σε εισαγωγικά στην ανάρτηση, οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ημερομηνίας 17/8)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s