Πορεία μοτοσικλετιστών, 7/8/2011

Ο ήλιος, ψηλά απ’το πρωί. Το ίδιο και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας. Πάνω από 700 μοτοσικλετιστές από όλη την Κύπρο έδωσαν και φέτος το παρών, σε μια πορεία που αποτίει τιμή στους ηρωομάρτυρες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού, που έπεσαν βίαια από τους γκρίζους λύκους του τουρκικού κατοχικού στρατιωτικού καθεστώτος, τον Αύγουστο του 1996.

Περνάμε από την 1ης Απριλίου στο Παραλίμνι με έντονη τη φόρτιση από τη μαζική συμμετοχή. Στη Δερύνεια, οι κάτοικοι της χαιρετούν με ελληνικές και κυπριακές σημαίες τους εκατοντάδες συμμετέχοντες. Η αστυνομία δεν αφήνει τους διαδηλωτές να περάσουμε στο χώρο του οδοφράγματος της θυσίας, προφασιζόμενη τον μεγάλο όγκο των διαδηλωτών που «δε θα μπορέσουν να στρίψουν τις μοτοσικλέτες». Κατευθυνόμαστε στο κοιμητήριο Παραλιμνίου, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον τάφο των ηρώων. Στην λεωφόρο Αγίου Θωμά, μια μαυροφορεμένη γερόντισσα, χειροκροτεί με δάκρυα στα μάτια την πομπή.

Εισερχόμαστε πεζή στο κοιμητήριο. Ο κόσμος πολύς. Οι κουστουμάτοι αρκετοί. Το τρισάγιο ακολουθεί απονομή στεφάνων στον τάφο των δύο ηρώων. Οι τάφοι γιομίζουν από δάφνες. Ο κόσμος, αυθόρμητα γιουχάρει τους πολιτικάντηδες, που με γυαλιά ηλίου  καλύπτουν τα ανέκφραστα προσωπεία τους. Περισσότερο απ’όλους, τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης στο μνημόσυνο, υπουργό Λουκά Λουκά.

Μαζί με τη φθορά της κυβέρνησης, φθείρεται και το ίδιο το πολίτευμα, που κακομεταχειρίζεται όσο ποτέ άλλοτε. Η δημοκρατία δεν έχει χώρο για υποκρισία και διαφθορά, και η παρούσα κυβέρνηση, δεν δημοκρατεί. Εξ ου, και η γενική απόρριψη πάσης φύσεως «πολιτικών».

Αποχωρήσαμε από το κοιμητήριο, όπου και κατευθυνθήκαμε προς την πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι. Η επιτροπή που διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης, στάθηκε για ακόμα μια φορά στο ,δυσθεώρητο, ύψος των περιστάσεων. Μια μικρή έκθεση φωτογραφίας από τις αποφράδες εκείνες μέρες των δολοφονιών, και DVD με ενημερωτικό υλικό για όλους τους παρευρισκομένους.

Μίλησαν και οι γονείς των ηρώων με δάκρυα στα μάτια. Τι θα λυτρώσει τον πόνο τους ως γονείς; Μα, η απάντηση δε θα μπορούσε να ήταν εγωιστική για τέτοιους πατεράδες, που γέννησαν γιους λεβέντες, άξια τέκνα της πατρίδας. Ο πόνος τους θα λυτρωθεί, όταν λυτρωθεί και η πατρίδα μας, μόνον τότε. Καμία καταδίκη της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ δεν αρκεί. Δε χρειάζεται το ΕΔΑΔ να αποφανθεί τη στέρηση του δικαιώματος στη ζωή (Απόφαση 469/24.6.2008). Το απεφάνθηκαν οι χιλιάδες των διαδηλωτών κάθε χρονιά.

Οι δύο φίλοι και ξάδερφοι, έθεσαν το σπόρο της επανάστασης στις συνειδήσεις των συμπατριωτών τους. Μια Κύπρος ελεύθερη, χωρίς κατοχικές δυνάμεις, ασφαλής για όλους τους πολίτες της, είναι η μόνη απάντηση για τη δικαίωση των αλύτρωτων ηρώων από το Παραλίμνι, Σολωμού Σολωμού και Τάσου Ισαάκ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s